Činjenica je da je u posljednje vrijeme jako veliki pritisak na Hrvate u BiH-komentarisao je zamjenik ministra bezbijednosti BiH Mijo Krešić

U skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka BiH i Zakona o Obavještajno-bezbijednosnoj agenciji BiH, Sud bi povrijedio navedene zakone ukoliko bi odgovarao na pitanja koja su postavljena.

Tako su iz Suda BiH odgovorili na pitanje portala “Poskok.info” o tome je li Obavještajno-bezbijednosna agencija ove zemlje prisluškivala i pratila političke zvaničnike i privrednike iz Hrvatske i BiH da bi spriječila “ekonomsko podrivanje zemlje”, što je utvrdio ministar bezbijednosti Dragan Mektić, piše Večernji.ba

Nedjeljnik Nacional objavio je da agenti OBA-e, kojom upravlja Osman Mehmadagić Osmica, blizak saradnik vladajuće bošnjačke porodice Izetbegović, prisluškuju privrednike, ali i državni vrh Hrvatske vezano za Agrokor i Konzum, Aluminij iz Mostara i njegovu privatizaciju te Elektroprivredu Herceg Bosne.

Saznaje se da su upravo na meti bili i direktori Konzuma BiH, Velproa, Aluminija, a onda preko njih predstavnik Vlade Ante Ramljak, ali i potpredsjednica Vlade te ministrica privrede Martina Dalić, a onda po logici stvari i sam premijer Andrej Plenković.

Nije privatna agencija

Prisluškivanje privrednika bio je očito paravan da bi se posmatrali potezi političara. Zamjenik ministra bezbijednosti BiH Mijo Krešić utvrdio je da nije znao za tajne operacije OBA-e.

–Činjenica jeste da je u posljednje vrijeme jako veliki pritisak na Hrvate u BiH, posebno na one koji obavljaju dužnosti na različitim nivoima. OBA se ne smije miješati u takve aktivnosti jer ćemo svi platiti cijenu tih zloupotreba. OBA nije privatna institucija, nego institucija BiH koju finansiraju poreski obveznici-rekao je Krešić.

Najspornije su tvrdnje koje je iznio Večernjakov sagovornik, bivši obavještajni radnik, da unutar struktura još uvijek postoje parastrukture nekadašnje bošnjačke tajne službe AID-a, kao i srpske službe pod nadzorom vladajućih stranaka.

Sve donedavno bošnjačka politika u BiH pod svojim nadzorom imala je sve alate represivnog aparata, od toga da bi izabranu metu prisluškivala OSA, “hapsila” stranačka policija, optužnicu podizali podobni tužioci i presuđivali suci po mjeri.

Pokušaji kompromitovanja

U sadašnjoj su strukturi OBA i Federalna uprava policije, stranački aparat SDA. Smjenom glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića i predsjednice Suda Meddžide Kreso doslovno je prekinuta ta nit od kompromitovanja funkcionera preko namještanja dokaza do osude.

U posljednje dvije godine u više navrata pokušavalo se na različite načine kompromitovati hrvatske funkcionere, a ponajprije je meta bio hrvatski lider u BiH Dragan Čović-od pokušaja da se poveže s ubistvom zamjenika ministra unutrašnjih poslova Јoze Leutara, zatim s korupcijskom aferom smijenjenog direktora Uprave za indirektno oporezivanje Kemala Čauševića do tvrdnji da su njegovi saradnici povezani s otmicama ili tvrdnje da su Hrvati u BiH zagovornici ruske strane, a protiv članstva u NATO-u i EU…

Posljednja afera izašla je na vidjelo kada je BiH na vrhuncu kriza u odnosima bošnjačkih i hrvatskih stranaka, kao i zvaničnika SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića o izmjenama sudbonosno važnih odredbi Izbornog zakona BiH koje bi trebale dovesti do jednakopravnosti bh. Hrvata, te prepucavanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i bošnjačkog vođstva o opasnostima od radikalnih islamista i njihovog broja u zemlji.

Bošnjačka strana odbacila je prijedloge o izmjenama Izbornog zakona kako bi nastavili političko nasilje nad malobrojnijim Hrvatima po receptu Srba u bivšoj Јugoslaviji. I to upravo u vrijeme kada administracija SAD-a pokazuje ambicije da mijenja Dejtonski sporazum da bi se i riješilo hrvatsko pitanje. Kako bi političko Sarajevo to spriječilo, kroz obavještajno podzemlje bh. Hrvate prikazuju kao rusku ekspozituru.

Izvor: Poskok.info