Delegacija koja je Srpsku predstavljala na 13. Međunarodnoj konferenciji evropskih regiona i gradova u Salcburgu, žestoko je osudila obraćanje ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka koji je, govoreći o neispunjavanju upitnika EU, Vladu Srpske optužio za korupciju i nizak nivo ekonomije. Za gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića, riječ o stranačkom predstavljanju Crnatka. Žestoko reagovanje i iz resornog ministarstva iz kojeg je saopšteno da je “Crnadak morao istaći da su institucije Srpske svoj dio posla u vezi s uputnikom uradile odavno.”

Dan nakon konferencije u Salcburgu, gradonačelnik Banjaluke i dalje neshvatljivim smatra ponašanje ministra inostranih poslova Igora Crnatka. Dok su ostali ministri branili neodbranjivo i objašnjavali neobjašnjivo, Crnadak je, kaže, u svom obraćanju institucije Srpske i Banjaluku pominjao u negativnom kontekstu.

– Mi smo došli u Salzburg da Banjaluku predstavimo kao evropsku prestonicu kulture da govorimo o turističkim potencijalima, a onda ministar inostranih poslova dođe i sopstveni grad, u kojem “vodi” PDP, iznapada i pokuša rastjerati sve strance koji bi htjeli doći u Banjaluku – kaže Radojičić.

Radojičić smatra da je Crnadak međunarodni skup iskoristio za unutrašnje političke obračune i time nanio ogromnu štetu gradu na Vrbasu.

– Ljepše izjave o Banjaluci sam slušao od Alkalaja i Lagumdžije dok su bili ministri inostranih poslova, nego od Igora Crnatka. To nije ni ministar BiH, ni Republike Srpske ni Banjaluke, nego jedan privatni stranački plaćenik koji učestvuje na ovakvih skupovima i možete misliti šta govori po svijetu – kaže Radojičić.

A Igor Crnadak je, odgovarajući na pitanje moderatora zašto BiH kasni s popunjavanjem upitnika EU, kako navode u banjalučkoj delegaciji, ničim izazvan, naveo da pripada političkom bloku koji se odlučno protivi Vladi Republike Srpske.

– Protivim se, jer je njena politika dovela Republiku Srpsku do najvećeg mogućeg nivoa korupcije i najnižeg mogućeg nivoa ekonomije i optimizma kod ljudi, ali odgovornost za kašnjenje sa Upitnikom ne može se pripisati nijednoj od strana u BiH i nijednom pojedincu. Razlog su bili naši unutrašnji odnosi i generalno teška politička situacija – rekao je Crnadak.

Resorni ministar Srpske Zlatan Klokić upozorava da je Crnadak morao istaći da su institucije Republike Srpske svoj dio posla davno odradile. Dodaje, Savjet ministara više od godinu nije u stanju da riješi pitanje prevoda objedinjenih odgovora koji će biti poslati Evropskoj komisiji.

– Crnadak se mogao bar jednom riječju osvrnuti na haos koji postoji u zajedničkim institucijama i na činjenicu da Savjet ministara nema parlamentarnu većinu, za razliku od institucija Srpske koje su u potpunosti stabilne, bez obzira na pokušaje Saveza za promjene da haos iz Sarajeva prenese u Banjaluku – ističe Klokić.

SNSD-ov Staša Košarac Crnatka podsjeća da Srpska, u skladu sa Ustavom, ispunjava sve svoje obaveze. Retorika PDP-ovog ministra, za Košarca, retorika je bošnjačkih političara.

– Moramo biti svjesni da PDP nema nijednog poslanika u Predstavničkom domu PSBiH, a ima ministra. To očigledno govori o njihovoj povezanosti s dijelom bošnjakih i struktura koje nisu dobronamjerne prema Republici Srpskoj – navodi Košarac.

Optužbe i reakcije, koje su uslijedile nakon njegovog obraćanja u Salcburgu, Igor Crnadak, za RTRS nije želio da komentariše, ali je za Srnu izjavio da je Radojičićevo reagovanje na njegov nastup lažno. Tvrdi da nijedna ružna riječ nije rečena ni o Banjaluci, niti o Republici Srpskoj.

RTRS