Osim što je, u mandatu prethodnog načelnika Zorana Latinovića, opština Gradiška, BN televiziji isplatila oko 160.000 KM, široke ruke bili su i prema medijima iz Federacije. Samo produkcijskoj kući iz Sarajeva “Fleš prodakšn” isplaćeno je skoro 60.000 KM.

Ugovorom koji je potpisan između opštine Gradiška i “Fleš prodakšna” iz Sarajeva precizirino je da će opštini biti obezbijeđena afirmativna prezentacija u novinskim agencijama, štampanim i elektronskim medijima iz Federacije. Kakvi su konkretni rezultati takve saradnje nije poznato, kažu, u aktuelnoj opštinskoj administraciji.

– Zašto davati tolika sredstva, a zapostaviti domaće, lokalne medije? Zaista ne mogu da razumijem potrebu za prezentacijom opštine Gradiška na prostoru federalnog Sarajeva ili Zenice ili nekog drugog grada u FBiH – kaže načelnik opštine Zoran Adžić.

Marko Šukalo, odbornik SNSD-a u Skupštini opštine navodi da je ugovor potpisan između opštine Gradiška i “Fleš prodakšna” potpuno nejasan i da nije dostupan javnosti.

– Ugovor nije transparentan i nisu vidljivi njegovi rezultati – tvrdi Šukalo.

Bivši načelnik, Zoran Latinović, tvrdi da je strategija promovisanja opštine u medijima iz Federacije ipak dala rezulate. Tako je, kaže, upravo uz pomoć federalnih medija, pokušano brendiranje potkozarskih jabuka i njihov izvoz u Kanton Sarajevo, a nametnut je i problem graničnog prelaza i saobraćajnih gužvi u gradu.

– Zahvaljujući tim koordinisanim aktivnostima, Savjet ministara nam je odobrio skoro četiri miliona KM za poboljšanje saobraćajnih prilika – navodi Latinović.

Međutim, iz SNSD-a tvrde da je isplatu novca za ove namjene sa Savjetom ministara dogovrio Latinovićev prethodnik, Nikola Kragulj.

– Ta sredstva su mnogo ranije dogovorena i obezbijeđena. Јeste došlo do isplate u mandatu načelnika Latinovića, ali ne može on, kao proizvod ovog manjkavog ugovora, da navodi dobijanje nekakvih četiri miliona KM od Savjeta ministara. To je zaista smiješno i apsurdno – ističe Latinović.

Iz opštine Gradiška poručuju da će njihova strategija ubuduće biti ulaganje u lokalne medije i njihovo jačanje. Iako bivši načelnik tvrdi da su svi ugovori potpisani u prethodnom periodu bili u skladu sa zakonom, iz aktuelne administracije poručuju da će oni biti pažljivo analizirani i, ako za tim bude potrebe, proslijeđeni nadležnim organima na dalje postupanje.

RTRS