Sokolac je jedna od opština koja je uplaćivala novac BN Televiziji.

Tako je na osnovu potpisanog ugovora, samo za proteklu godinu, iz budžeta izdvojeno 20.000 maraka.

Opština Sokolac do 2012. godine ni jedan pfenig iz budžeta nije izdvojila za finansiranje medija, tvrde u lokalnom SNSD-u. Po dolasku na vlast SDS izdvaja znatna sredstva za marketing i javno oglašavanje od čega najveći dio odlazi na račun BN televizije.

– U 2013. godini 21 hiljada, 2014.godine  93 hiljade, a to je izborna godina i odmah se vidi šta je rađeno u 2015. 47 hiljada a pri tome je na stavci u budžetu bilo i 27 hiljada za BN i 2016. 50 hiljada BN 20 hiljada što znači što znači da je preko 200.000 potrošeno na te stvari, kaže Mirko Čolović, šef kluba odbornika SNSD-a u Skupštini opštine Sokolac.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica tvrdi da je sve rađeno transparentno i po zakonu jer su pored BN televizije iz budžeta finansirani i lokalni mediji, kao i ATV. Ističe i da su zahvaljujući upravo BN televiziji poslali pozitivnu sliku o ovoj opštini.

– Imali smo svake godine ugovor, imali smo četiri prezentacije kroz nedeljno popodne i svaki mjesec smo imali praćenje s njihove strane, tako da smo kroz zakon i propise sklopili komercijalni ugovor, nikakvo finansiranje nije u pitanju, ističe Bjelica.

Čolović tvrdi da je BN podnio i tužbu za neizmirene obaveze, te da je kroz sudsku presudu i sudske troškove od kredita koje je opština uzela od komercijalnih banaka odmah povučen iznos. Bjelica navodi da to nije tačno.

– Imali smo kašnjenje u plaćanju sa BN mi smo napravili jedno sudsko poravnanje gdje nisu obračunate ni kamate ni bilo kakvi drugi troškovi i to je bilo kašnjenje zbog neizmirenja budžeta, napominje Bjelica.

I dok je novac dijeljen za promociju, organizacije koje finansira opština čekale su na tranše koje ih sljeduju, tvrdi Čolović. U opštinskoj boračkoj organizaciji kažu da su zadovoljni iznosom od 85.000 maraka koje opština izdvaja za dopunska prava boraca. Ipak, na osnovu toga im kasne sredstva od 30.000 maraka za proteklu godinu.

Kada je riječ o kašnjenju isplata organizacijama koje finansira opština, Bjelica tvrdi da je razlog slabo punjenje budžeta, te da će se u narednom periodu riješiti i ova pitanja. Kada je u pitanju RTRS, načelnik nije imao primjedbe na dosadašnji rad.

RTRS