Na sjednici Skupštine grada Prijedora 48 tačaka na dnevnom redu – dvije je gradonačelnik povukao na početku zasjedanja. Prijedlog Zaključka o utrošku namjenskih sredstava po Odluci o kreditnom zaduženju, usvojen je danas.

Ukupno kreditno zaduženje grada Prijedora iznosi 20 miliona maraka, 13 miliona utrošeno je na refinansiranje postojećih kredita, dok je sedam miliona predviđeno za investicije. Usvojenim zaključkom na lokalnom parlamentu, milion i 300 hiljada maraka, biće prebačeno sa namjenskog računa na jedinstveni račun trezora.

-Radi se o sredstvima koaj su utrošena prije nego što je kredit realizovan. Obzirom da je odluka donesena u julu, a kredit realizovan tek 27. decembra – istakla je Maja Kunić, načelnik Odijeljenja za finansije grada Prijedora.

Za kapitalne investicije po osnovu kreditnog zaduženja, ostalo je još oko pet miliona maraka. Sredstva će biti utrošena na infratsrukturne projekte, od kojih je asfaltiranje jedan od prioriteta.

– Naravno ono što je nama bitno kao lokalnoj zajednici jeste i industrijska zona imamo određena ulaganja i investicije u industrijsku zonu u Aerodromskom naselju i to je Aerodrom 4, industrijska proizvodnja koja se prostire na 93 hiljade kvadrata, tu su predviđena sredstva od milion i 600 hiljada maraka – rekao je Slobodan Јavor, gradonačelnik Prijedora.

Usvojen je i Prijedlog programa zajedničke komunalne potrošnje za ovu godinu. Za ovu namjenu iz budžeta je izdvojeno 900 hiljada maraka. Nadležni smatraju, da ovaj iznos neće biti dovoljan.

– Otprilike to je u skladu sa budžetom prošle godine smanjeno sa milion i sto hiljada, prošle godine je bilo 900 hiljada pa je rebalansom usvojeno na milion. Prvobitno je budžetom planirano 900 hiljada ali ćemo morati u narednom periodu na prvom rebalansu tražiti još dodatna sredstva za ove poslove koji su predviđeni – naglasio je Dragoslav Kabić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove grada Prijedora.

Verifikovan je i mandat Miloradu Radiću iz Ujedinjene Srpske, jer je njegov stranački kolega Predrag Puđa vratio mandat, zbog nespojivosti funkcija.

RTRS