Uzgoj ovaca i koza u potkozarskim opštinama Kozarska Dubica, Prijedor i Gradiška je sve intenzivniji, tvrde u Udruženju “Kozara” koje je u Knežici organizovalo prvi sajam ovih životinja.

Darko Lukač, predsednik Udruženja uzgajivača ovaca i koza „Kozara“ ističe da su ovde većinom zastupljene plemenite i domaće autohtone ovce. Uzgoj koza je još uvek simboličan i ova delatnost je u povoju.

– Ovčarstvo je perspektivna grana stočarstva, posedujemo solidne uslove, dovoljne zemljišne površine i tržište za meso, mleko i druge proizvode. Takvu praksu želimo unaprediti, formirati veća stada i ovčarstvo i kozarstvo učiniti intenzivnim – naglašava Lukač uveren da će ova delatnost u Potkozarju dobiti značajniju ulogu i mesto.

U Udruženju “Kozara” kažu da je njihov primaran cilj poboljšanje rasnog sastava ovaca i koza te obezbeđenje adekvatnijeg plasmana. Mirko Trubarac iz Mlječanice smatra da se ovčarstvo i kozarstvo razvija spontano, uslovljeno zapuštanjem njiva i povećanjem broja napuštenih imanja.

– Trava, korov i šuma osvajaju mnoga kućišta na kojima niko ne živi, a sve više ima zapuštenih parcela. Zato narod zameće ovce i koze da to očiste i da istovremeno stekne materijalnu korist – kaže Trubarac, koji se nakon penzionisanja, kao i većina izlagača na sajmu u Knežici, opredelio za ovčarstvo.

– Imam kuću u gradu, a ovce u selu. Taj broj kreće se od 30 do 50 ovaca. Rasne ovnove volim, njih posebno odgajam. To mi predstavlja razonodu, a imam i materijalnu korist – kaže Trubarac.

Penzioneri Rajko Runić i njegova supruga Ružica iz Kozarske Dubice imaju 40 ovaca romanovske rase. Uzgajaju ih zbog mesa. I Rajko je, kao i Mirko Trubarac, ovčarstvom počeo da se bavi uzgredno, da bi osmisilio penzionerski život na, do tada napuštenom imanju.

Milan Gavrilović iz Kadin Jelovca ima tridesetak ovaca rase pramenka, karakterističnih po vuni.

– Imam solidne uslove za ovčarstvo, velike površine za ispašu i dovoljno hrane. Ovce ne zahtevaju mnogo, međutim, kod nas nije uređeno tržište. Jagnjad se mogu prodati, ali velike količine vune bacamo i palimo, što je velika šteta i sramota – požalio se Gavrilović.

Momčilo Karan iz Gradiške ima trogodišnje iskustvo u uzgoju alpskih koza. Prodaje sir i mleko, ima deset koza i svakako bi stado povećao ukoliko bi bilo mogućnosti značajnijeg plasmana proizvoda od kozjeg mleka.

– Imao sam farmu krava i rasprodao ih, zbog stalnih problema i delatnosti koja nije bila isplativa. Očekujemo da uzgoj koza ima veću perspektivu. Za sada se ne žalim – rekao je Karan, koji smatra da bi i mlekare trebale pokrenuti program otkupa i prerade mleka od koza te stimulisati ovu delatnost.

Miroslav Tica, načelnik opštinskog Odeljenja za poljoprivredu u Kozarskoj Dubici navodi da ovčarstvo, kao druga grana po važnosti, nakon stočarstva i proizvodnje mleka po čemu je dubički kraj poznat, doživljava ekspanziju.

– Ovčarstvo postaje sve zastupljenije. Na području dubičke opštine ima 3.500 ovaca. Pozitivno je opredeljenje stočara ka intenzivnijoj delatnosti, naročito selekcijskom uzgoju. Postoji i podrška zajednice koja, različitim programima i aktivnostima u saradnji sa resornim ministarstvom, pokušava osnažiti ovčarsku proizvodnju – istako je Tica.

Na području opština Kozarska Dubica, Gradiška i Prijedor godišnja proizvodnja dostiže 25.000 jagnjadi ili oko 750 tona kvalitetnog jagnjećeg mesa, a ovčarstvom se bavi 500 gazdinstava.

– U situaciji kada je stočarstvo na našem području znatno ugroženo uvozom iz EU po povlaštenim uslovima, neophodna je pomoć države domaćim stočarima, prvenstveno ovčarstvu. Apelujemo na Ministarstvo poljoprivrede RS i opštine, da ovu proizvodnju adekvatno podrže jer za to postoji osnov u pravilnicima o podsticajima – ističu u Udruženju “Kozara”.

Nagrade

Na Sajmu ovaca i koza u Knežici dodeljene su i nagrade. Prvo mesto zauzeo je uzgajivač Mirko Lukić iz Prijedora, drugi je Miroslav Šipka iz Strigove, a treći Aziz Turkanović iz Kozarske Dubice.

EuroBlic