Nabavka drvnih sortimenata podigla je prašinu u Prijedoru, nakon što se javnosti pismom obratio Božo Marić, vlasnik drvoprerađivačkog preduzeća, navodeći da još nema ugovor za treći i četvrti kvartal.

Marić optužuje da lopticu odgovornosti, sa jednih na druge, prebacuju Šumsko gazdinstvo Prijedor i uprava Šuma Srpske. Oni odgovaraju – prema Preduzeću “Marić” do sada je ispoštovano ono što je raspodjelom i predviđeno.

35 zaposlenih u drvoprerađivačkom preduzeću Marić, krediti i obaveze prema radnicima, a trupaca za rad ima još samo danas. Zajednički jezik kaže, Božo Marić nije uspio da postigne s rukovodstvom Šuma Srpske.

“Samo trupac, ja ništa drugo ne tražim. Da održim privredu, da to izvezem da donesem svježe pare i to mi nikako nije jasno”, rekao je vlasnik firme d.o.o Marić, Božo Marić.

Iako je još juče bilo priče o neizmirenim dugovanjima Marića prema isporučiocu,sa današnjim danom toga nema, kažu u Šumama Srpske. Koliko je drvnih sortimenata predviđeno – toliko je preduzeće Marić i dobilo,kategoričan je prvi čovjek srpskih šuma. Šumsko gazdinstvo Prijedor poslalo je prijedlog sklapanja ugovora za dodatne količine, kako bi firmi Marić bila omogućena isporuka traženog drvnog sortimenta.

“Tako da je d.o.o Marić omogućeno da danas može da sklopi ugovor za dodatne količine za 100 kubika hrasta i 200 kubika bukve”, rekao je direkor ЈP Šume Srpske Risto Marić.

Šumsko gazdinstvo Prijedor nema problema sa firmom Marić,kategoričan je rukovodilac Saša Bursać, tvrdeći da je ono što je predviđeno i isporučeno.Međutim,ovo gazdinstvo suočava se sa još jednim problemom.Prijedorska policija podnijela je izvještaj nadležnom tužilaštvu o počinjenom krivičnom djelu protiv sedam lica, od kojih je šest zaposleno u ovoj poslovnoj jedinici. Oni se terete da su tokom 2016. i u prvoj polovini 2017. godine omogućili fizičkom licu ilegalnu sječu i izvoz drveta iz šumskog gazdinstva Prijedor.

“Utvrđeno da je šteta ovim krivičnim djelom za šumsku upravu Prijedor počinjena u iznosu od 87.508 konvertibilne marke”, naglasio je načelnik za privredni kriminal PU Prijedor Mirko Kovrlija.

“Mi smo dobili zapisnik .Tužilac još nije pokrenuo krivične prijave. Mislim da su tu mnogi ljudi nedužni opptuženi su samo zato što su bili neki članovi komisija”, izjavio je direktor Šumskog gazdinstva Prijedor Saša Bursać.

Dok je ovaj slučaj u rukama nadležnih institucija Božo Marić, sa početka naše priče poručuje da ga ne interesuje politika i malverzacije, već samo drvni sortimenti.

RTRS