Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske je opredijeljeno za unapređenje mentalnog zdravlja cjelokupnog stanovništva u Srpskoj i još prije 20 godina se ušlo u reformu u ovoj oblasti, pa danas imamo 27 centara za mentalno zdravlje”, rekla je pomoćnik ministra zdravlja LJiljana Ivančić.
Ivančićeva je navela da je urađena doedukacija kadra u timovima koji rade u tim centrima i da su uvedeni novi oblici liječenja kao što su radna i okupaciona terapija, naglasivši da je poboljšana i saradnja sa udruženjima samih korisnika.

“Ova reforma se nastavlja i dalje i ne može bez koordinisane akcije cjelokupnog društva, vlasti, institucija, zdravstvenih ustanova i samih korisnika”, rekla je Ivančićeva novinarima u Prijedoru, gdje je održana javna rasprava o Nacrtu strategije unapređenja mentalnog zdravlja u Srpskoj za period 2017-2027. godine.

Prema njenim riječima, dosadašnja reforma i sve ove aktivnosti, koje su sprovedene u okviru jačanja mentalnog zdravlja, već su dali rezultate.

“Već sada imamo smanjen broj hospitalizacija, kao i smanjenu stigmatizaciju i diskriminaciju ovih pacijenata, jer su oni uključeni u mnoge aktivnosti”, istakla je Ivančićeva.

Ivančićeva je naglasila da ima mnogo povoda za donošenje ove strategije, te naglasila da je prema podacima Instituta za javno zdravstvo Srpske u 2016. godini evidentiramo više od 40.000 slučajeva sa mentalnim problemima, od čega je 5.700 u bolničkim ustanovama.

Prema riječima Ivančićeve, pretpostavke su da će do 2020. godine depresija biti na drugom mjestu na listi zdravstvenih problema, odmah iza kardiovaskularnih bolesti.

Ona je istakla da su u izradi strategije učestvovali predstavnici Ministarstva, profesionalci iz oblasti mentalnog zdravlja i sami korisnici usluga, te da su pribavljena i mišljenja svih relevantnih institucija.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, više od 450 miliona ljudi u svijetu ima neki od mentalnih problema, rečeno je, između ostalog, na javnoj raspravi.

Istaknut je i podatak da ekonomsko opterećenje mentalnim problemima i bolestima iznosi tri do četiri odsto bruto društvenog proizvoda, a za kardiovaskularne bolesti samo jedan odsto.

Narodna skupština Srpske usvojila je u septembru Nacrt strategije mentalnog zdravlja u Srpskoj za period 2017-2027. godine.