Učenici Osnovne škole /OŠ/ “Branko Ćopić” iz Prijedora bili su danas domaćini i ujedno pobednici regionalnog takmičenja u robotici među vršnjacima iz Kozarca, Novog Grada i Kostajnice.

Konkretan zadatak učesnika takmičenja bio je programiranje vozila robota za kretanje po zadatoj stazi uz pomoć senzora.

Nastavnik informatike i tehničkog obrazovanja u OŠ “Branko Ćopić” Zoran Beben istakao je da je ova škola ušla u projekat “Moj prvi robot” zahvaljujući mostarskom udruženju “Spark” koje im je doniralo dva “mBot” robota.

– Cilj projekta je da učenici što mlađeg uzrasta steknu znanja iz informatike, robotike, programiranja i matematike. Želimo da aktivno poboljšamo formalno i neformalno obrazovanje – istakao je Beben.

Pavle Zorić i Arsenije Radosavac, učenici devetog razreda OŠ “Branko Ćopić”, kao članovi pobedničke ekipe sa ponosom su istakli da je njihova škola prošle godine na regionalnom takmičenju osvojila prvo mesto.

– Tako smo se našli na državnom takmičenju gde smo opet bili prvi što nam je dalo mogućnost da se nađemo i na evropskom takmičenju robotike u Zagrebu na kojem su učestvovale Srbija, BiH i Hrvatska, gde smo osvojili odlično 35. mesto – naveo je Radosavac.

Direktor ove škole Sanja Munjiza istakla je da je svako osavremenjavanje nastave znači mnogo i deci i nastavnicima, a i školi.

Već krajem novembra pred ovim mladim programerima je onlajn internet takmičenje.

SRNA/EuroBlic