Fudbaleri prvoligaša Republike Srpske Rudar Prijedora priredili su najveće iznenađenje u osmini finala Kupa BiH pošto su na svom terenu rezultatom 2:1 pobedili premijerligaša zenički Čelik, koji je prvi poveo. Bila je ovo prva pobeda „rudara“ u delima sa Zeničanima  takmičenjima pod okriljem FS BiH.

Ovaj susret ostaće upamćen i po tome što je utakmicu iz svečane lože priejdorskog Gradskogstadiona posmatrao legendarni trener ekadašnjeg Rudara i Ljubije Radoslav Zubanović. Došao je na jednu utakmicu Prijedorčana posle dvadeset godina pauze.

-Eto, konačno sam, posle dve decenije, ponovo stigao na Gradski stadion, kao gledalac, da pogledam jednu zanimljivu utakmicu i drago mi je zbog toga. Stigao sam na poziv mog velikog prijatelja i nekadašnjeg saradnika, dobrog čoveka i istinskog fudbalskog radnika Vukašina Đakovića, sada direktora Rudar Prijedora. Hvala mu na pozivu na koji sam se rado odazvao i došao na utakmicu – rekao je na početku Radoslav Zubanović.

On je ovako prokomentarisao utakmicu u kojoj su sva tri pogotka viđena u drugom poluvremenu:

-Ovaj Kup susret je imao svoj određeni karakter. Domaćin je stvarao šanse u ne baš dopadljivoj igri, uspeo da preokrene rezultat protiv bledog Čelika, na kraju mogao da trijumfuje i ubedljivije. Igra nije bila na visokom nivou, teren težak, ali važna je pobeda i prolazak dalje u masovnijem takmičenju.

Legendarni trener se pri tome prisetio i sezone 1988/89. kada su „rudari“ bili u naletu u tadašnjem Kupu Jugoslavije, stigli do polufinala i nesrećno eliminisani na domaćem terenu posle lošijeg izvođenja penala protiv mostarskog Veleža.

-Rušili smo prvoligaše Vardar, Dinamo iz Vinkovaca, novosadsku Vojvodinu, nesrećno smo poraženi od Veleža, da smo prošli u finale igrali bi sa Partizanom. I danas, iako je prošlo skoro trideset godina, pamtim svaki detalj, svake od tih nezaboravnih utakmica. Voleo bih da se ta istorija ponovi i u ovoj sezoni kada klub slavi 90 godina postojanja i da to bude svojevrsna čestitka. Dobro je krenulo, biće lepo da se preskoči i rival u četvrtfinalu, te zimuje u Kupu BiH, čiji pobednik ide i u Evropu. Prijedor je fudbalski centar i dragomi je što sam bio svedok utakmice protiv Čelika koji mi je bio jedan od mušterija u nekadašnjoj Jugosloveskoj Drugoj ligi – rekao je na kraju Radoslav Zubanović, trener koji je ostavio dubok trag u Gradu na Sani.

Bićemo šampioni

Ambicije Rudar Prijedora u ovoj sezoni Prve lige Republike Srpske su šampionske, „rudari“ žele da se vrate u Premijer ligu BiH.

-Tu nam je i mesto, po svim parametrima. Bićemo šampioni. Optimista sam. Verujem da ćemo na kraju biti prvi. Kažu da nam je neka Zvijezda iz nekog Etno sela najveći protivnik. Prijedor je Grad od 100.000 stanovnika i zaslžuje premijerligaša. I više od toga. Naravno, to mora da se dokaže i na terenu, jer u današnjem fudbalu nema potcenjivanja protivnika. Svi znaju da igraju – optimističan je Zubanović.

Sportski žurnal/Slavko BASARA