Mještani prijedorskog naselja Tukovi očekuju završetak izgradnje kanalizacione mreže, koja je dio projekta “Vodovod i kanalizacija Republike Srpske”. Urađena je primarna i sekundarna mreža, a završnu fazu podrazumijeva tercijarna mreža, sa kućnim priključcima.

Izgradnja kanalizacione mreže u prijedorskim Tukovima trebalo bi da riješi višedecenijski problem mještana ovog naselja. Svaka kuća ima individualnu septičku jamu, koje predstavljaju opasnost za prijedorska izvorišta pitke vode, smještena u blizini. Oko tri hiljade stanovnika čeka na rješenje”, rekao je Zoran Јeftić, predsjednik Savjeta MZ Tukovi.

Ukupna vrijednost projekta iznosi više od deset miliona maraka, a mještani bi trebalo da učestvuju sa po 900 maraka po domaćinstvu. Omogućeno im je plaćanje u ratama.

“Svaki korisnik ima da bira mogućnost ili da zadrži septičku jamu kakvu ima ili mora da ugradi prečistač ili da se prikopča na ovu kanalizacionu mrežu. Јavni poziv je raspisan, 148 dana traje tender, 20. devembra se otvaraju ponude. Smatramo da bi do iduće godine u martu krenuli sa radovima, sve zavisi kakve će biti vremenske prilike i ako ne bude žalbi na javni tender”, pojasnio je Stanko Marković, koordinator projekata infrastrukture Grada Prijedora.

Otklonjeni su tehnički nedostaci i kvarovi, izazvani poplavama i slijede induvidualna priključenja. Prije konačnog puštanja u rad, biće izvršena provjera funkcionisanja sistema.

RTRS