Zamjenik predsjednika Odbora za međunarodne poslove Savjeta federacije Rusije Andrej Klimov izjavio je da su članovi Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Skupštine Srbije obavijestili svoje ruske kolege o neviđenom pritisku NATO-a na Beograd s ciljem da ga ubijedi da se pridruži Sjevernoatlantskom paktu.

“Na Srbe se trenutno vrši neviđeni pritisak. To je u suprotnosti sa zvaničnim izjavama koje uvijek čujemo od struktura NATO-a da, navodno, nikoga ne prisiljavaju da dođe kod njih, već ljudi sami dolaze i oni prosto ne mogu da ih odbiju”, rekao je Klimov za “Sputnjik”.

Ruska parlamentarna delegacija, koju predvodi Klimov, a u čijem sastavu su i član Odbora za međunarodne poslove Državne dume Sergej Železnjak, senator Oksana Belokonj, kao i potpredsjednik Državne dume Petar Tolstoj, nalazi se u dvodnevnoj posjeti Srbiji.

Prema parlamentarnoj rezoluciji iz 2007. godine, Srbija se pridržava neutralnosti u pogledu vojnih saveza, ali je Narodna skupština Srbije 12. februara 2016. godine ratifikovala dokument o diplomatskom imunitetu za predstavnike NATO-a i logističku podršku tog saveza na teritoriji zemlje.

Individualni plan partnerstva Srbije i NATO-a /IPAP/ stupio je na snagu u martu 2015. godine.

Taj dokument definiše obrazovno-tehničku saradnju, zajedničke vojne vježbe i stvaranje pozitivnog imidža Alijanse u srpskom društvu.

Srpski parlament je 2013. godine dobio status posmatrača u Parlamentarnoj skupštini Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti.

Izvor: SRNA/RTRS