Općinski sud u Sarajevu jučer je odredio jednomjesečni pritvor povratniku sa sirijskog ratišta Eminu Hodžiću (25) kod kojeg su u gepeku Peugeota pronađene dvije automatske puške, tri bombe, zolja, improvizirana naprava, odskočna mina, dva jurišna prsluka, 15 okvira i puna kesa municije. Hodžić je osumnjičen za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Izdržao kaznu

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je, nakon hapšenja Hodžića, u kontaktu s nadležnim institucijama u BiH kako bi se utvrdilo u koju je svrhu trebalo biti upotrijebljeno oružje, istaknuo je jučer na sjednici u Općinskom sudu tužilac Senad Osmić.

– U kontaktu smo s nadležnim institucijama kako bi se utvrdila veza između ovog i ranijeg krivičnog djela, za koje je osumnjičeni bio osuđen, i to radi zaštite sigurnosti građana, državnih struktura i međunarodnih institucija u BiH. Osumnjičeni je osuđen za terorizam, a obilježje tog krivičnog djela su nabavka, transport i držanje nedozvoljenog oružja i eksplozivnih materija – naglasio je Osmić.

Tužilac je istaknuo da je Hodžić, nakon što je nedavno izašao iz zatvora, zatečen s velikom količinom oružja i municije, što ukazuje na to da ranija kazna nije preventivno djelovala.

Emin Hodžić kazao je da od “države ima zabranu izlaska iz BiH” te je dodao:

– Da je bilo namjere da oružje bude upotrijebljeno, ono bi bilo upotrijebljeno. Ja imam iskustva u ratovanju, to je mizerna količina oružja – kazao je Hodžić.

Opasno djelo

Advokatica Indira Karahodžić ukazala je na to da je Hodžić jedini hranilac u porodici i da je prije sedam dana dobio dijete. Ona je rekla da je riječ o manjoj količini oružja te da će se tek vještačenjem utvrditi je li oružje ispravno.

Tužilac Osmić je na ovu konstataciju kazao:

– Umišljaj predstavljaju improvizirane naprave i bombe. Onaj ko ih pravi, ima umišljaj da napravu i iskoristi. Radi se o izuzetno opasnom krivičnom djelu.

Priznao krivicu za terorizam 

Emin Hodžić izdržao je godinu zatvora zbog ratovanja u Siriji na strani terorističke organizacije Islamska država Iraka i Levanta (ISIL). Presuda je uslijedila nakon što je priznao krivicu za krivično djelo organiziranje terorističke grupe iz člana 202d. stav 2. u vezi sa stavom 1., a sve u vezi s krivičnim djelom terorizam iz člana 201. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Avaz