Slučaj nestalog dnevnika u kojem je Miralem Macić, nekadašnji pripadnik tzv. Armije BiH, opisao ratne zločine nad Srbima u Konjicu mogao bi biti novi u nizu skandala vezanih za Tužilaštvo BiH.

Dušan Tomić je za „EuroBlic“ rekao da je bio advokat u jednom predmetu u kojem je optuženi bio i Macić. U ovom predmetu je ta grupa bila optužena za ubistvo, ali je na Tomićevo insistiranje slučaj prekvalifikovan u ratni zločin.

– Oni su osuđeni i Miralem Macić je dobio 17 godina zatvora. Kada je Macić trebao da izađe iz zatvora oni su ga ponovo uhapsili, zbog drugog slučaja. Macić je tada tražio da ga ja zastupam rekavši mi da se pokajao i da želi da ispriča celu priču. Rekao sam mu da me to raduje, da ću ga braniti besplatno i da zapiše sve što zna – otkriva Tomić.

Prema njegovim rečima, Macić je u tom dnevniku počeo da piše užasne stvari koje su se dešavale.

– Kada mi je dao dnevnik, ja sam ga predao tužiocu Sanji Jukić i rekao da idemo na nagodbu. Međutim, mangupi su bili brži. Miralem, koji je bio zdrav kao dren, umro je u zatvoru pod sumnjivim okolnostima – ističe Tomić, koji tvrdi da je pročitao dnevnik.

– U dnevniku se spominju i imena nedavno uhapšenih 13 osoba zbog zločina u Konjicu. Tužilac Stanko Blagić, koji vodi ovaj postupak, zamolio me da sve učinim da nađem orginal tog dokumenta – ističe Tomić.

Tužilaštvo BiH nije odgovorilo na naše pitanje gde se nalazi dnevnik koji je pisao Miralem Macić.

Genocid u selu Blace

Advokat Tomić takođe tvrdi da je u to vreme počinjen genocid nad Srbima u selu Blace kod Konjica.

– Iz tog sela su prvo proterali Srbe, a zatim su svi koji su ostali poubijani. Ubijali su stare ljude, ali i pse, mačke, sve životinje koje su tu zatekli. Na kraju su „ubili“ i crkvu i srpsko groblje. To je klasični genocid nad srpskim življem – pojašnjava Tomić.

Da su, tvrdi Tomić, počinioci ovog zločina optuženi za genocid, bilo bi kasnije mnogo manje zločina.

EuroBlic