Izgleda da nekadašnji savjet da se smanjenje težine može, između ostalog, ostvariti i sporijim unosom hrane, počinje bivati sve realniji.

Prema nedavnoj studiji, brzo konzumiranje hrane povećava rizik od gojaznosti, ali i od određenih bolesti, poput dijabetesa i oboljenja srca.

Pritisak i dijabetes

Rezultati istraživanja ukazuju na to da pojedinci koji brzo jedu, mogu više i pojesti količinski, jer njihov organizam nema vremena da shvati da je i kada je već sit. Zbog toga je jesti sporije mnogo bolje za sveukupno zdravlje čovjeka.

Za potrebe ove studije, istraživači su posmatrali više od 1.000 učesnika srednjih godina. Na osnovu postignutih rezultata, oni koji su jeli brže, imaju pet i po puta veće šanse da razviju metabolički sindrom u odnosu na one koji jedu sporo. Ovaj sindrom podrazumijeva skup različitih zdravstvenih stanja, kao što su gojaznost, visok krvni pritisak, šećer u krvi i holesterol.

Dolazi do prejedanja

Sporo jedenje može biti presudna promjena u nečijem stilu života kako bi se spriječio metabolički sindrom. Metabolički sindrom javlja se kada osoba pokazuje bilo koji od faktora rizika, povezanih s dijabetesom i srčanim oboljenjima, kao što su abdominalna gojaznost (predio stomaka), visok nivo šećera u krvi, visok krvni pritisak, visoki trigliceridi i nizak dobri HDL holesterol.

Kada ljudi brzo jedu, skloniji su tome da se ne osjećaju sitim pa se dešava prejedanje. Brzo jedenje uzrokuje veću fluktuaciju glukoze, što može dovesti do inzulinske rezistencije. Metabolički sindrom jedan je od uzroka kardiovaskularnih bolesti, a brzina jedenja povezana je i sa povećanjem tjelesne težine.

Uživanje

U odvojenoj studiji eksperata s američkog Univerziteta u Sjevernoj Karolini potvrđeno je da je efikasnije jesti ili uživati u svakom zalogaju tokom obroka, fokusirajući se na okus hrane koja se uzima, kako bi se “jelo sa svrhom”, što, ujedno, pomaže pojedincima da lakše izgube težinu u odnosu na osobe koje drže dijetu.

Ometanje

Naučnici su savjetovali ljude da se uzdrže od ometanja tokom jedenja, kao što je isključivanje televizije tokom obroka ili ručanje za stolom. Učesnici sa prekomjernom težinom koji su probali jesti sporo, izgubili su i do dva kilograma za 15 sedmica, dok su one osobe na režimu dijete izgubile samo 300 grama.

S nogu

Izbjegavajte jesti s nogu. Jedete li trčeći na idući sastanak, možete, također, zeznuti signale sitosti. Osim toga, veće su šanse da ćete pojesti nešto što nije baš hranjivo. Dok jedete, trebali biste raditi samo to, jer ćete se na taj način fokusirati isključivo na hranu i na to koliko jedete.

Jedite tokom cijelog dana

Navika da jedete tokom cijelog dana zahtijeva planiranje, ali je nepobitno najvažniji korak. Vodite računa o tome da jedete sve redovne obroke i međuobroke te da se vaša prehrana sastoji od uravnoteženog unosa bjelančevina, vlakana i masti. Nikad nemojte dopustiti da prođe više od 3 ili 4 sata a da nešto ne pojedete. Na taj način kontrolirat ćete znakove gladi i nikad nećete biti pretjerano gladni.

Posljedica brzog jedenja mogu biti veliki osjećaj nelagode, problemi sa probavom i pojava refluksa, simptoma prilikom kojeg dolazi do svojevrsnog vraćanja hrane i želučanih sokova iz želuca u jednjak.

Avaz