Mreža Savjeta/Vijeća učenika Bosne i Hercegovine organizovala je prvu Konferenciju ove školske godine, koja je okupila članove rukovodtsva i PR-ove regija i kantona Mreže Savjeta učenika Republike Srpske, Mreže Vijeća učenika kantona Federacije BiH i Mreže Savjeta/Vijeća učenika Distrikta Brčko. Konferencija je trajala u periodu od 8. do 10.12. u hotelu „Hollywood“, na Ilidži, a imala je za cilj umrežavanje ovih mladih lidera i stvaranje jakog tima koji će voditi Mrežu.

Na samom početku srednjoškolci su upoznati sa planom rada. Zatim je prezentovano kako je realizovana tradicionalna aktivnost „Dan srednjoškolaca“ na nivou cijele BiH. Nakon toga, predstavnici regija i kantona prezentovali su šta su to njihove regije/kantoni radili prošle školske godine i koji je plan za 2017/18. godinu.

– Imajući u vidu školske obaveze koje imam, zajedno sa svojim kolegama iz rukovodstva, srećan sam jer sam svoj rad posvetio i Savjetu učenika. Konferencija je bila dokaz produktivnog rada i odličnog odnosa sa drugim regijama,dodaje Mladen Jeličić,predsjednik prijedorske regije.

Srednjoškolci su organizovali i aktivnosti na nivou entiteta, pa je tako je i Mreža Savjeta učenika Republike Srpske (mRESURS) isplanirala akciju Porez na Društvene Vrijednosti – PDV. Tema ove akcije je vršnjačko nasilje, a srednjoškolci mRESURS-a imaju ideju da skrenu pažnju na postojanje ovoga problema, te da motivišu svoje vršnjake da i oni razmišljaju o potencijalnim rješenjima. Također, je osmišljena i aktivnost na nivou cijele BiH, a radi se o kampanji za EU selo.

-Konferecija je bila kretivana i edukativna.Postigli smo timski rad u određenim radionicama i jako sam zadovoljna  aktivnostima Mreže.Ako iko može da utiče na bolje prilike u našoj zemlji  koji se odnose na bolji položaj srednjoškolaca, onda je to sigurno Mreža,kaže Marija Vranješ PR prijedorske regije.

prijedor24h