Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će sutra u Moskvi sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom razgovarati o vojnotehničkoj saradnji, ističući da je Srbija nezavisna i suverena zemlja i da želi da bude dovoljno jaka da se zaštiti i očuva vojnu neutralnost.

“Ako je izbor našeg naroda vojna neutralnost, moramo da budemo dovoljno jaki da je sačuvamo, niko nam neće pomagati po tom pitanju”, istakao je Vučić.

On je naveo da je planirana kupovina helikoptera Mi-17 ili varijacija tog modela, dodajući da je srpsko ratno vazduhoplovstvo snažnije nego što je bilo na početka devedesetih godina prošlog vijeka.

Na sastanku će biti riječi o ekonomskim odnosima, pravima srpskih radnika u Rusiji koji, između ostalog, rade na izgradnji filharmonije u naučno-tehnološkom parku Zarjađe, koji je Vučić danas posjetio.

Vučić kaže da će sa Putinom razgovarati i o uvećanju trgovinske razmjene sa Rusijom, za koju je rekao da je u ovoj godini dobra i da se u potpunosti oporavila.

“Biće potpisani sporazumi u vezi sa gasom. Uvećana je potrošnja gasa, iznosi više od dve milijarde metara kubnih, jer, kako napreduje industrija, veća je i potrošnja gasa. Razgovaraćemo o uvećanju skladišta u Banatskom Dvoru na 750 miliona metara kubnih, kako bismo obezbedili sigurnost za građane i fabrike”, rekao je Vučić za RTS.

Govoreći o potpisivanju sporazuma sa “Gaspromom”, on je naveo da Srbija gleda kako da riješi problem poslije 2019. godine, jer niko ne zna da li će moći da preuzima gas na Beregovu kao do sada.

“Gledaćemo na koji način da gas koji ulazi u Tursku dođe do Srbije”, napomenuo je Vučić.

Kada je riječ o Rusko-srpskom humanitarnom centru u Nišu, Vučić je rekao da to nije jednostavno pitanje za Srbiju.

“Računam da će naši ruski prijatelji imati strpljenja da saslušaju naše argumente, a kakav će biti odgovor Srbije, daće Vlada u narednom periodu u skladu sa sopstvenom nezavisnošću, suverenošću, koja se ogleda u načinu donošenja odluka”, rekao je Vučić.

Vučić je izrazio zahvalnost Rusiji koja pruža podršku očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

“Da toga nema, naša pozicija bi bila gotovo neizdrživa”, napomenuo je Vučić i dodao da će sa Putinom razgovarati i o Kataloniji, svijetu i svemu što se događa u Evropi.

Predsjednik Srbije je rekao da će sastanak sa ruskim kolegom trajati oko dva i po sata, nakon čega će biti održana konferencija za novinare.

Izvor: SRNA/RTRS