Neoboriv dokaz da su Hrvati došli u Beograd planirano i sa namjerom da izazovu haos i linč pronađen je u hotelskoj sobi Ivana Ronalda Miškovića. Najmlađi među huliganima pisao je pismo djevojci u kojem opisuje: “Imat ću opasan dan, borbu protiv njih 600”.

Splićanin Ivan Ronald Mišković (18) u Beograd je, po svemu sudeći, došao sa svojim idolom Damirom Tovarovićem, jednim od trojice glavnih među Hrvatima. Tovarović je sa Antom Firićem i Stjepanom Mihovilovićem dobio 10.000 eura da započnu haos bez obzira da li će biti krvavih ili čak i mrtvih. Kod Tovarovića je pronađena i znatna količina narkotika dovoljna za nekoliko godina robije.

Ivan Ronald Mišković noć pred planirane nerede, u sobi beogradskog hotela gdje su bili smješteni i ostali hrvatski državljani, na listu hotelskog bloka pisao je pismo duevojci. Da li ga je na ovaj čin nagnala ljubav prema djevojci koju oslovljava sa “Ljube” ili je noć pred haos osjećao strah za život koji nije želio ili mogao da podijeli sa ostalim starijim profesionalnim fajterima, za sada nije poznato. Iz pisma, koje je imala na uvid policija i tužilaštvo, može da se zaključi i jedno i drugo. Uz sve dokaze koje imaju nadležni organi i službe, Splićanin je ostavio još jedan u nizu koji ne samo njemu već i ostalim učesnicima stavlja na teret krivična djela sa nekoliko godina robije.

“Ljube, najviše te volim od svih ljudi, ti i Damir”, piše huligan, koji i na profilnoj slici društvenih mreža ima fotografiju sa svojim uzorom Damirom Tovarovićem.

Mišković potom u pismu daje neoboriv dokaz da u Beograd ipak “nisu došli u provod i zabavu pa slučajno svratili na utakmicu jer je derbi događaj”, a kako to pokušava da predstavi advokatica Mia Tovarović, Damirova supruga. Sasvim suprotno, došli su na isplaniranu tuču, izazivanje nemira i tragedije.

“Imam opasan, veoma opasan dan, zato ti i pišem jer ko zna kako će biti. Dobit ću možda malo batina, ali ću ih dati više, puno više”, piše mladi Splićanin.

Siguran je u svoju ekipu, a tako i da će upravo oni izmlatiti i povrijediti, izlomiti ostale na stadionu koji su došli da gledaju derbi. Sudeći po sadržini pisma, organizatori haosa na tribinama u Beogradu ništa nisu prepustili slučaju, pa su Hrvati unaprijed znali i koliko je osim njih još lica u organizovanoj grupi. Mišković djevojci precizira da ih ima 150, a treba da napadnu grupu od njih najmanje 600. Iz pisma se vidi da mu nije svejedno, da noć pred plaćeni okršaj i te kako strepi. Djevojci ipak ne priznaje potpuno strah.

“Malo brinem, ali ne odustajem”, piše noć prije linča Splićanin, prenosi Blic.

On se svojoj djevojci zaklinje na ljubav i obećava joj provod po povratku u Hrvatsku. Zašto je pismo ostalo na stočiću pored kreveta, da li je možda prepisao i sa ljepšim rukopisom ipak poslao ili je to bio trenutak slabosti, a kasnije zbog ludog noćnog provoda po Beogradu jednostavno nije stigao da ga pošalje, utvrdit će istraga. Ono što je poznato, Hrvati su u Beograd došli dva dana ranije, a organizatori haosa jedno veče su im priredili i provod sa prostitutkama