Predsjedik Republike Srpske Milorad Dodik, u našoj emisiji Specijal, sumirao je godinu na izmaku, u oblasti ekonomije, unutrašnjoj i spoljnoj politici. Poručio je da će SNSD, čiji je predsjednik, na predstojećim parlamentarnim izborima imati kandidata za dvije najvažnije funkcije: predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH. Da li će biti kandidat za člana Predsjedništva, Dodik nije otkrio. Rekao je da je to sada jedino moguće, jer se za trenutnu poziciju koju obavlja više ne može kandidovati, ali da će o tom pitanju još razmisliti.

Godinu na izmaku, iako trnovitu, Srpska završava sa većim BDP-om za 3,5 odsto, pokrivenosti uvoza izvozom više od 70 odsto i brojem zaposlenih koji je prvi put premašio brojku od 260 .000, zaključio je predsjednik Srpske.

“Kada smo se na kraju prošle godine opredjeljivali kako ćemo voditi politiku u ovoj godini, odlučili smo da uradimo upravo ono što smo i učinili – a to je da jednom rugoroznom politikom zabrane zapošljavanja u javnom sektoru pokušamo da zadržimo troškove. To nam je i uspjelo jer danas imamo prosječnu platu od 830 KM, a 2005. godine je bila 460 KM”, rekao je Dodik.

Kao najveći uspjeh u 2017. godini, predsjednik Dodik istakao je koncept mehanizma koordinacije, kojim su zaustavljeni pokušaji centralizacije. Normalno je, kaže Dodik, da ne postoji konsenzus o mnogim pitanjima, što i jeste demokratija, ali Srpska je daleko od podijeljenog društva.

“Mi smo smo nedavno za budžet Srpske imali najveći broj glasova poslanika u posljednjih 10-ak godina od kada usvajamo budžet. Znači 51 glas sugeriše da nije glasala samo jedna partija, već sigurno 6-7 partija okupljenih oko potrebe da se gradi mir, stabilnost i institucije Srpske”, naglasio je predsjednik.

Govoreći o spoljnoj politici, predsjednik Srpske je poručio da se Srpska postepeno pozicionirala na Evropskoj sceni i da se u BiH, kada je riječ o Evropskom putu, ništa ne može raditi bez saglasnosti Srpskih predstavnika. Uvjeren je da BiH kao ovakva, još nije sposobna da bude ravnopravna članica Evropske porodice. Ona, kaže Dodik, traži da se u BiH odluke donose jednoglasno, što je u ovom trenutku nemoguće.

“Niko ne kaže da ne treba sarađivati sa NATO. Ali, taj isti NATO koji nas je bombardovao i bacao osiromašeni uranijum, bio navijački nastrojen, donio je odluku, čisto politički motivisanu u Sarajevu, u kojoj je rečeno-da bi dobili Mapu puta Srpska mora svu vojnu imovinu da preda u nadležnost BiH”, dodaje Dodik.

Dodik smatra da Srpska može da živi i funkcioniše kao samostalna država. Prema njegovim riječima, ako neko želi BiH, u Srpskoj nisu protiv toga, ali je potrebno reformama regulisati nametnuta rješenja i vratiti se na ustavnu poziciju BiH.

RTRS