Održana je akcija “S ljubavlju hrabrim srcima” posvećenoj prikupljanju novca za Fond solidarnosti, za liječenje djece u inostranstvu.

Tačan iznos sredstava prikupljenih u ovoj humanitarnoj akciji, koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika biće objavljena tokom dana.

Građani Republike Srpske pozvali su humanitarni broj 1411 više od 85.000 puta.

Do sada je u Fond solidarnosti uplaćeno milion 300 000 maraka.

Kabinet predsjednika Republike i Vlada Srpske uplatili su 450.000 maraka. Vlada Srbije donirala je Fondu solidarnosti 250.000 evra. Projekat su podržali i brojne poznate ličnosti iz kulturnog i javnog života, muzičari i sportisti iz regiona.

22.15 – Na humanitarni broj 1411 do ovog trenutka upućeno je 85.950 poziva za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

22.05 – Reprezentativka Srbije u odbojci Tijana Bošković izjavila je večeras u Banjaluci da je cilj svih koji učestvuju u akciji “S ljubavlju hrabrim srcima” da pomognu malim herojima.

Ona je večeras u Banjaluci rekla da prvi put učestvuje u ovoj akciji i da je veliko zadovoljstvo biti ovdje.

22.00 – Direktor Centra za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju “Dajte nam šansu – Zvjezdice” Željka Perišić rekla je da roditelji bolesne djece u svojoj borbi sa velikim očekivanjima čekaju ovo donatorsko veče koje je u znatnoj mjeri u prethodnih osam godina poboljšalo živote teško bolesne djece.

“Sa Fondom solidarnosti djeca će dobiti sigurniju budućnost, ali i mi roditelji nećemo strepiti šta ukoliko se nešto desi”, dodala je Perišićeva.

21.55 – Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić naglasila je da Vlada Srpske sistemski riješila veliki problem nedavno usvojenim zakonom.

“Dolaskom premijerke Srbije i njenih ministara na ovo donatorsko veče dovoljno govori o dobrim specijalnim i paralelnim vezama Srbije i Srpske. Njihova pomoć je uvijek stizala u pravom trenutku”, rekla je Golićeva.

21.50 – Na humanitarni broj 1411 do ovog trenutka upućeno je 74.700 poziva za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

21.35 –Predstavnica Udruženja Srce za djecu oboljelih od raka FBiH Lejla Kamerić uručila je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku zahvalnicu zbog pomoći ovom udruženju.

Ovo nije prvi put da nam predsjednik Republike Srpske pomaže za našu roditeljsku kuću. Ovim povodom uručujem zahvalnicu za 20.000 KM pomoći našem udruženju, a ne možemo zaboraviti ni pomoć od 50.000 KM koju nam je uručio prije tri godine dok nam je kuća još bila u izgradnji”, istakla je Kamerić.

Predsjednik Dodik je zahvalio na pažnji i istakao da je važno da se ne izgubi humani odnos.

“Osjećam ponos što smo svi oddje iz cijelog regiona i želim svima da se zahvalim”, dodao je Dodik.

Milorad Dodik i Lejla Kamerić

Milorad Dodik i Lejla Kamerić

21.20 – Premijerka Željka Cvijanović istakla je da ova akcija ima svoj cilj i da znaju zašto je organizuju.

“Zadovoljna sam činjenicom da ovakve večeri probude solidarnost kod naših građana. Јedna od važnih dimenzija je da budemo zajedno i da zajedno doprinesemo nečemu što se zove zdravlje. A kada to radite u korist i interes djece, onda je to posebno važno”, rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da je Srpska kao društvo stasala da razumije koliko je važno da njegujemo solidarnost ali i, paralelno s tim, da donosi dobra zakonska rješenja.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić poručio je da Banjaluka i Banjalučani redovno učestvuju o ovakvim akcijama.

“Veliki broj Banjalučana čeka ovakve akcije i rado učestvuju”, dodao je Radojičić.

Željka Cvijanović

Željka Cvijanović

21.20 – Ministar pravde Republike Srpske Anton Kasipović izrazio je veliku čast što može da doprinese donatorskoj večeri.

“Puno je heroja, počevši od djece i njihovih roditelja, ali heroji su i svi građani Republike Srpske koji večeras zovu i doniraju za pomoć. Time pokazujemo da smo ljudi”, istakao je Kasipović.

21.10 – Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović, rekla je da je ovo veče posebno jer omogućiti djeci koja su bolesna liječenje u inostranstvu je najljepša svar na svijetu.

“Solidarnost je uvije prisutna i tada pokazujemo svoju najbolju stranu, a sigurna sam da svi u Srpskoj imaju veliko srce za našu djecu”, istakla je Tešanović.

21.05 –  Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je, povodom donatorske večeri “S ljubavlju hrabrim srcima” s ciljem prikupljanja sredstava za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu, da ga raduje činjenica da se sistemski želi i pokušava riješiti problem koji je, nažalost, prisutan u društvu.

“Bolje bi bilo da nemamo potrebe za tim, ali realnost govori da to zaista treba”, rekao je Čubrilović.

21.00 – Na humanitarni broj 1411 do ovog trenutka upućeno je 51.149 poziva za Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu.

20.55 – Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica naglasio je da bismo svi večeras trebali da budemo ono što i jesmo-bića koja imaju razum i osjećaje.

“Večeras je lijepo biti ovdje. Možda će neko biti iznenađen mojim dolaskom. Јa i aktuelna politika možemo da se razlikujemo, ali kada je u pitanju humanitarna aktivnost, moramo biti zajedno”, rekao je Govedarica.

20.50 – Ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač istakao je da je ovo donatorsko veče, kao i svih proteklih godina, organizovano na visokom nivou.

“Ove godine smo uz pomoć Vlade Srbije, čini se, prikupili najviše sredstava, a ta pomoć našoj djeci sigurno puno znači. Sudeći prema usijanim telefonima, izgleda da će prikupljena sredstva biti rekordna”, rekao je Lukač.

Dragan Lukač

Dragan Lukač

20.40 -Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Zoran Đorđević je istakao da je akcija za svaku pohvalu.

“Ovo je odlična stvar za Republiku Srpsku, da građani znaju kako se prikupljaju sredstva. Bitno je da pomoć bude u pravo vrijeme. Nadam se da će biti još veća pomoć od strane Srbije”, izjavio je Đorđević.

20.30 – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obraćajući se prisutnima na donatorskoj večeri rekao je da je do sada u Fond solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja stanja i povreda djece u inostranstvu uplaćeno 1.300.000 KM.

“Osmi put organizujemo ovo veče. Uspjeli smo da i ove večeri pomognemo rodioteljima i djeci. Bez obzira koliko svijet bio brz, ne spriječava nas da pokažemo svoje humano loce. Roditelji nisu ostavljeni sami i to im je bilo potrebno u ovoj teškoj borbi. Potrebno da se okupimo, ali i da zakonski uredimo ovu oblast. Iza nas su ostali ne samo oprema koju smo nabavili, već i rpditeljska kuća, a sada smo formirali i Fond”, istakao je Dodik.

Predsjednik Srpske zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli ovu akciju i svim građanima koji će večeras pozivom na broj 1411 donirati jednu KM..

“Samo sjedinjeni možemo dati snagu”, poručio je Dodik.

Milorad Dodik

Milorad Dodik

20.10 – Premijerka Srbije Ana Brnabić istakla je da je prva njena asocijacija, kada je pozvana na ovo donatorsko veče, bila slika koridora 1992. godine kada je zbog njegove blokade 12 beba u Banjaluci umrlo zbog nemogućnosti dopremanja kiseonika.

Ovakve večeri, istakla je Brnabićeva, organizujemo s ciljem da se takve tragedije više nikada ne dogode.

Premijerka Srbije navela je i primjer donacije Vlade Srbije od 33 inkubatora za prijevremeno rođenu djecu.

U humanitarnoj akciji “Bitka za bebe” prikupljena su sredstva za kupovinu 33 najmodernija inkubatora za porodilišta širom BiH.

U okviru akcije isporučeno je pet inkubatora u Banjaluku, četiri u Sarajevo, tri u Istočno Sarajevo, po dva u Mostar i Tuzlu, te po jedan u Brčko, Trebinje, Prijedor, Doboj, Derventu, Gradišku, Zvornik, Bihać, Travnik, Mrkonjić Grad, Zenicu i Foču.

Ana Brnabić

Ana Brnabić

Koncert povodom donatorske večeri se održava prepunoj dvorani Borik, a nastupaju domaći i regionalni muzički izvođači- One tri, Vanja Mišić, Tropiko bend, Saša Kovačević, Željko Јoksimović, Željko Samardžić, Miroslav Ilić, Dejan Petrović i Big bend.

Fondu solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu biće uplaćeno 400.000 KM iz kabineta predsjednika Republike Srpske. I grad Banjaluka je podržao akciju sa 5.000 KM, a gradonačelnik Igor Radojičić će se tokom donatorske večeri u okviru kol-centra javljati na pozive na humanitarni broj, saopšteno je iz Gradske uprave.

Vlada Srbije donijela je zaključak da na račun Fonda solidarnosti bude uplaćeno 250.000 evra.

Humanitarni broj 1411 biće aktivan do ponoći, a pozivima iz fiksne i mobilne mreže M:tela daruje se jedna KM za liječenje djece u inostranstvu.

Prvo donatorsko veče organizovano je 2010. i to za djecu oboljelu od malignih bolesti. Godinu kasnije djeci sa poteškoćama u razvoju pružili smo podršku, nastojali olakšati svakodnevicu i omogućiti razvoj njihovih sposobnosti.

U mjesecu darovanja 2016.godine, misija je bila prikupiti sredstva za izgradnju Centra za prevenciju razvojnih poteškoća. Prikupljeno je oko milion 300 hiljada KM, izgradnja Centra počinje uskoro, a jedan njegov dio počinje da radi na proljeće.

Pokažimo humanost i ove godine, podržimo one kojima je naša pomoć najpotrebnija!

Pogledajte kompletan snimak – Humanitarno veče – S ljubavlju hrabrim srcima

Pogledajte kompletan snimak – Humanitarno veče – S ljubavlju hrabrim srcima

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS

Humanitarni koncert – Osmo donatorsko veče “S ljubavlju hrabrim srcima” – pozovite 1411
Foto: RTRS