Opus Sretena Sojanovića, jednog od najvećih srpskih vajara svih vremena, biće postavljen u galeriji Akademije nauka i umjetnosti (ANURS) u Banjaluci, na izložbi “Skulpture i crteži”, koja će biti otvorena u ponedjeljak, 8. januara.

“Na izložbi će se naći opus Sretena Stojanovića iz različitih perioda njegovog stvaralaštva, od portreta njegove majke iz 1919. godine, do njegovog poznog perioda iz pedesetih godina prošlog vijeka, kao i portret Njegoša. Biće izloženi i brojni tekstovi među kojima i ovaj u kojem Ivo Andrić govori o ogromnom talentu Stojanovića”, najavio je akademik Milivoje Unković, kustos izložbe.

Sreten Stojanović je rođen 1898. godine u čuvenoj prijedorskoj porodici, koja je dala tri generacije pravoslavnih sveštenika, a potom i narodnog heroja Mladena Stojanovića njegovog, dvije godine starijeg brata. Školovao se na prestižnim akademijama u Beču i Parizu, ali prije toga i robijao kao pripadnik Mlade Bosne i poznanik Gavrila Principa. Učestvovao je u oba svjetska rata i družio se s Miletom Milunovićem, Petrom Lubardom, Ivom Andrićem, Dobricom Ćosićem, Mustafom Golubićem, Zukom Džumhurom. Bio je narodni poslanik, rektor Likovne akademije, likovni kritičar i akademik. Preminuo je u Beogradu 1960. godine.

Osim ANURS – a, izložbu je realizovao i Odbor za obilježavanje Dana Republike Srpske.

Izvor: NN