Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić izjavio je danas u Sarajevu da je bivši ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Tomislav Kovač imao, kako je ocijenio, marginalnu ulogu u stvaranju Republike Srpske, kao i da Kovač neistinama ne može urušiti njegov kredibilitet.

Mektić tvrdi da Kovač nije bio ministar unutrašnjih poslova, već vršilac dužnosti, te ističe da je netačna konstatacija RTRS-a da je Kovač odgovorio na njegove napade.

“On je izrekao niz neistina i ja sam njega demantovao, a ne on mene”, rekao je ministar bezbjednosti na konferenciji za novinare.

On je pitao zašto je Kovač pisao Glavnom odboru SDS-a. “Šta on ima sa Glavnim odborom SDS-a? Da ga neko zaštiti od istine? Kovač se ponaša nedoraslo i nezrelo”, rekao je on.

Mektić je uputio niz optužbi na račun Kovača, tvrdeći da je, kako je rekao, ratni, ali i poslijeratni period iskoristio za sticanje materijalne koristi.

On je demantovao ranije navode Kovača da je ucijenjen i plaćen i napomenuo da se takvi navodi koriste kada nema pravih argumenata.

Mektić je potvrdio Kovačeve navode da je sarađivao sa bivšim direktorom Obavještajno-bezbjednosne agencije Almirom Džuvom, napominjući da je to bio korektan i profesionalan odnos.

“Dobro sarađujem i sa aktuelnim direktorom ove agencije, jer moramo zajedno raditi na mnogim poljima, kao što su ekstremizam i radikalizam. To mi je posao. Šta je tu sporno?”, upitao je on.

Mektić je potvrdio i da sarađuje ne sa jednom, već sa više obavještajnih službi, naglašavajući da je terorizam ozbiljan problem i da se to mora rješavati na regionalnom, ali i na globalnom nivou.

Ministar bezbjednosti BiH tvrdi da je Kovač bio “protiv Republike Srpske kada je ona stvarana” , a kao argument naveo “pismo koje je uputio Slobodanu Miloševiću protiv Radovana Karadžića”.

Izvor: SRNA/RTRS