Direktor Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” u Prijedoru Mara Ećim izjavila je da je ova ustanova kulture u 2017. godini uradila sve što je bilo planirano, ali da nisu zadovoljni brojem članova koji se kreće oko 1.700.
Ećim je istakla da je iza njih veliki broj značajnih kulturnih događaja izložbi, promocija knjiga i obilježavanja značajnih datuma u oblasti jezika i književnosti.

Ono čime nisu zadovoljni u ovoj ustanovi je broj članova koji se kreće oko 1.700 i to ih navodi na organizovanje brojnih aktivnosti na popularizaciji knjige.

“Mi konstantno radimo na tome da se broj poveća. Pored aktuelnih naslova koje nabavljamo tokom godine, Upravni odbor je usvojio i povlastice za naše korisnike, besplatno članstvo. Tradicionalno besplatno članstvo imaju predškolci i učenici prvog razreda osnovnih škola, porodice pognulih i nestalih boraca, ratni vojni invalidi i invalidi rada, lica sa posebnim potrebama, slabovida lica, nezaposleni, dobrovoljni davaoci krvi i radnici iz kulture”, istakla je Ećimova.

Ona je dodala da će već uskoro biti otvorena nedjelja besplatnog članstva za sve učenike osnovnih i srednjih škola, a povodom obilježavanja Svetog Save.

Ona je dodala da nastoje da budu uvijek aktuelni, a zvučna imena, kao i kvalitetni pisci su ti koji privlače njihove korisnike.

Ećimova je istakla da su najtraženiji naslovi u 2017. godini na Dječijem odjeljenju bili “Štrumpfovi”, Serijal “Moj svet” – edukativne knjige za djecu od dvije do četiri godine, Hiljadu prozorčića u gradu i bajke, priče i enciklopedije o dinosaurusima.

Najčitanije knjige u Odjeljenju za odrasle u 2017. godini su bile biografije slavnih ličnosti “Tesla, portret među maskama”, potom Karađorđe Petrović, Petar Veliki, Katarina Velika zatim ubjedljivo najtraženiji Jo Nezbo i njegove knjige “Crvendać”, Sneško, Odmazda te potom autor Harlan Koben i domaće autorke Vesna Dedić i Jelena Bačić Alimpić.

“Inače, novinska izdanja su jedan od razloga što čitaonicu posećuje veliki broj Prijedorčana i tamo godišnje imamo preko 10.000 posjeta”, istakla je Ećimova.