Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, zajedno sa još nekim zvaničnicima SDS-a, godinama koči proces izdavanja pasoša građanima BiH, iako taj posao nije u nadležnosti njegovog ministarstva, piše portal Informativa.ba.

Nizom protivzakonskih radnji, koje uključuju zloupotrebu službenog položaja, uzimanje mita, ucjenjivanje i zastrašivanje, Mektić i članovi njegovog kabineta (šef kabineta Igor Golijanin i savjetnik Bojan Cvijetić) pokušavaju da u posao štampanja pasoša za građane BiH uvedu najprije francusku firmu Džemalto (Gemalto), a u novije vrijeme njemačku firmu Veridos, koja je jedna od ukupno dvije firme koje su se javile na posljednji raspisani tender za ovaj posao, ponudivši duplo skuplju cijenu (više od 53 miliona KM) u odnosu na firmu Milbauer (28,5 miliona KM), koja je od 2013. godine štampala pasoše i lične dokumente za građane BiH i koju Mektić i njegovi saradnici od 2015. godine na različite načine pokušavaju da istisnu iz ovog posla.

Od dolaska na dužnost ministra bezbjednosti, Mektić ima “pik” na firmu Milbauer, koja se nalazi pod dugogodišnjom istragom Tužilaštva BiH u vezi sa poslom izdavanja ličnih karata i vozačkih dozvola. Mektić tu činjenicu koristi kako bi javno napadao Milbauer, a tajno ih ucjenjivao prijeteći Tužilaštvom BiH, ubrzavanjem istrage i sličnim stvarima s ciljem da u posao štampanja pasoša i drugih dokumenata uvede novu firmu, naravno za dobru apanažu. Važno je znati da je Milbauer, čije je sjedište u Banjaluci, imao ugovor za štampanje pasoša do marta 2017. godine.

Krajem 2015. godine (novembar) Mektić boravi u Francuskoj, gdje se sastaje sa zvaničnicima francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova. Tu počinje priča o direktnoj vezi ministra Mektića sa francuskom firmom Džemalto, koju mu je, kako se pravdao, preporučio njegov francuski kolega ministar Bernar Kazenev. Tokom 2016. godine Mektić i njegov šef kabineta Golijanin nekliko puta se u Francuskoj sastaju sa predstavnicima firme Džemalto i prave dogovor oko rušenja Milbauera i uvođenja Džemalta u posao štampanja pasoša. Izvori bliski Mektiću tvrde da je za taj posao ministar od Džemalta dobio 500.000 evra.

Uspostavljanjem veze ministra Mektića sa francuskom firmom Džemalto počinju svi problemi u vezi sa rušenjem tendera za štampanje pasoša, koji kulminiraju početkom 2017. godine, budući da je u martu te godine isticao ugovor koji je za taj posao imala firma Milbauer. Sve tendere za štampanje pasoša ruši francuska firma Džemalto, naravno po nagovoru Mektića, a uz podršku visokog funkcionera SDS-a Darka Babalja, pod čijom je direktnom kontrolom Kancelarija za razmatranje žalbi BiH.

Nakon što je u februaru 2017. godine direktor IDDEEA (Agencija az identifikaciona dokumenta. evidenciju i razmjenu podataka BiH) Edim Nesimi, pod pritiskom javnosti, podnosi ostavku na tu poziciju, Mektć i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović sa francuskom firmom Džemalto postižu dogovor da Džemalto odustane od žalbe i omogući da Milbauer godinu dana (do marta 2018.) nastavi sa poslom izdavanja pasoša (kako bi se umirila javnost i građani koji čekaju pasoše), a da zauzvrat IDDEEA, odnosno zamjenik direktora Radivoje Trbić (SDS) izda Džemaltu pismenu garanciju da će u roku od 30 dana raspisati novi tender na četri godine (od marta 2018. godine) sa uslovima koji će odgovarati Džemaltu.

Radivoje Trbić je ovaj dogovor ispoštovao i Džemaltu dao dogovorenu pismenu garanciju, čime je počinio čisto krivično djelo za koje se odmah ide u zatvor! Trbić je ovo uradio, nakon što mu je Mektić obećao zaštitu od bilo kakvog procesuiranja pred pravosudnim organima BiH.

IDDEEA (Trbić) provodi pravno veoma upitni pregovarački postupak i sa Milbauerom potpisuje ugovor za izdavanje pasoša na godinu dana. Tek nakon toga ministar Osmanović na mjesto direktora IDDEEA postavlja Arifa Nanića, koji je u trenutko postavljenja bio u direktnom sukobu interesa jer je (nimalo slučajno) radio u Kancelariji za razmatranje žalbi BiH. Nanić raspisuje novi tender za štampanje pasoša, naravno pod uslovima koji su dogovoreni s Džemaltom. Za svaki slučaj, a kako bi se “poštovali dogovori”, ministar Mektić za novog šefa kabineta direktora IDDEEA postavlja Bojana Rakića, čovjeka iz SIPA-e kojeg Mektić kontroliše.

Pošto dogovori sa Džemaltom postaju isuviše “vrući”, problematični i providni, obojica ministara i Mektić i Osmanović, odlučuju da traže novog “strateškog” partnera za posao štampanja pasoša. Ministri Mektić i Osmanović novog partnera pronalaze u Njemačkoj (gdje putuju više puta) i to u firmi Veridos.

Ova firma ima zanimljivu strukturu vlasništva – 30% drži Bunderdrkeraj (njemačka državna štamparija), a 70% Slavko Bojić, inače vlasnik firme MMS Code iz Banjaluke (u kojoj, navodno, radi supruga ministra Mektića). Istovremeno i Mektić i Osmanović paralelno, za svaki slučaj, razrađuju i svoje varijante, odnosno Mektićev kabinet (Golijanin) i dalje radi sa Džemaltom, a Osmanović zadužuje direktora IDDEEA-e Nanića da, ipak, napravi dogovor sa Milbauerom.

Nanić se zbog toga nekoliko puta u Njemačkoj i u Novom Sadu sastaje sa predstavnicima Milbauera i obećava im da će upravo oni proći na sljedećem tenderu. Teren za Milbauer Nanić priprema tako što pokušava da kroz Program rada IDDEEA progura da štapanje pasoša bude izuzeto iz Zakona o javnim nabavkama, što mu nije uspjelo jer ministar Bevanda ne dozvoljava da takav program prođe.

Posljednji tender za štampanje pasoša, koji je raspisan 10. avgusta 2017. godine, kroz žalbu blokira rumunska firma Primateckik Service, koja se prvi put pojavljuje i za koju niko u Evropi ne zna da postoji. Žalba ove firme iz Rumunije se odbija, a postupak se nastavlja.

Pristigle ponude (dvije) se otvaraju 23. novembra 2017. godine i tu Mektićeva ekipa doživljava šok. Na tender se prijavio Milbauer sa ponudom od 28.466.100 KM, te njemački Vendos sa duplo većom cifrom od 53.281.800 KM!

Telefoni rade i ekspresno se, istog dana kada su ponude otvorene, pojavljuje i žalba Džemalta, IDDEEA (Osmanović i Nanić) ovu žalbu odbacuje kao neblagovremenu, ali je prosljeđuje Kancelariji za razmatranja žalbi BiH (Mektić i Babalj), koja žalbu prihvata i obustavlja postupak provođenja tendera! Ovo se nikada i nigdje na svijetu nije desilo – da se žalba prihvati na dan otvaranja ponuda! To pokazuje sav haos koji su napravili, prije svega ministar Mektić i ljudi iz SDS-a, a ondai ministar Osmanović. Ovdje bi normalno pravosuđe odrezalo 100 godina zatvora za ovu ekipu.

Inače, u posljednjem raspisanom tenderu stoji da firma koja dobije ugovor ima rok od 6 mjeseci da krene sa izdavanjem pasoša, što nije realno ni za jednu firmu, osim za Milbauer, koji već radi taj posao i ima instaliran sistem. Svaka druga firma koja dobije posao imala bi ogroman problem da počne da štampa pasoše u zadanom roku, to znači da bi problem, posebno ovog ljeta, mogli imati i građani BiH koji zatraže izdavanje novog pasoša.

Svjesni ove činjenice, kao i činjenice da bi se oštrica javnosti s razlogom mogla okrenuti ka njima, ministri Mektić i Osmanović pokreću pregovore o mogućnosti da firma Veridos kupi firmu Milbauer. “Argument” koju u pregovorima o ovoj kupovini koristi Mektić, jeste argument sile i ucjene.

Ministar bezbjednosti “garantuje” vlasniku Milbauera da će biti obustavljena istraga koja se protiv ove firme vodi u vezi sa ugovorom o štampanju ličnih karti i vozačkih dozvola, naravno ukoliko Milbauer pristane da ga kupi Veridos.

Ako bi se to desilo, ostala bi samo ponuda Veridosa i država bi bila oštećena za 24.815.700 KM koliko iznosi razlika između ponuda Milbauera i Veridosa. Tu razliku svakako će platiti građani, a ministar Mektić će dobro napuniti svoje džepove.

U ovom slučaju, ministru Mektiću ostalo bi da “namiri” prevareni Džemalto. Francuska firma mogla bi biti novčano obeštećena ili bi joj mogao biti ponuđen dio posla štampanja pasoša, ličnih karti i vozačkih dozvola.

Izvor: informativa.ba