Hrvatska i Srbija sutra će u Splitu međusobnim duelom otvoriti Evropsko rukometno prvenstvo. U punoj Spaladium Areni atmosfera će biti užarena, ali iz bezbednosnih razloga na tribinama neće biti organizovanih navijača Srbije.

I više od 20 godina nakon rata susreti hrvatskih i srpskih sportista još izazivaju strah od mogućih incidenata, iako su vrlo retki izvan fudbalskih stadiona.

Ali, za razliku od dela navijača, koji su uvek spremni za svađu sa komšijama, srpski i hrvatski sportist su poslednjih godina širili toleranciju zajedničkim porukama, fotografijama i izjavama. Tako još pamtimo zagrljaj selektora vaterpolista Hrvatske i Srbije prošle godine na SP-u, kao i prijateljstvo atletičarki Sandre Perković i Ivane Španović, koje su oduševile region svojim odnosom na Olimpijskim igrama u Riju i kasnije.

Uoči susreta Hrvatske i Srbije u Splitu, novu poruku tolerancije i prijateljstva poslali su rukometaši i saigrači iz Zagreba, hrvatski reprezentativac Zlatko Horvat i njegov srpski kolega Dobrivoje Marković.