Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da je delegacija Beograda napustila dijalog u Briselu i da se vraća u zemlju zbog ubistva Olivera Ivanovića. “Ovo je zločinački i teroristički čin koji mora biti i biće kažnjen”, izjavio je Đurić novinarima u Briselu.

Đurić je ocijenio da je ubistvo Ivanovića napad na cijeli srpski narod. On je podsjetio da je prethodnih dana Srbima prijećeno ratom bez ikakve reakcije međunarodne zajednice i da je bilo nekoliko napada na njihovu imovinu.

Princ Aleksandar Karađorđević poručio je da je ubistvo lidera Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Olivera Ivanovića nenadoknadiv gubitak za sve kojima su mir i pravda na srcu, te ocijenio da ono “ima mnogo izvršilaca i još više reditelja”.

“Oni koji su pokrenuli hajku na Ivanovića, oni koji su saučestvovali u njegovom neopravdano dugom boravku u zatvoru, oni koji su imali sluha za sve i svakoga osim za nevolje srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, oni koji i danas veruju da se problemi najuspešnije rešavaju odstrelom političkih suparnika, oni ponovo nastavljaju svoj zločinački pohod”, upozorio je Karađorđević.

On je istakao da je ubistvo Ivanovića užasno, ali i da je neometano i nekažnjeno djelovanje onih koji su podjednako krivi, kao i onaj koji je povukao oroz, poraz ljudskosti, civilizacije i demokratije, a tu niko nema pravo da ostane po strani.

DSS: Јoš jedan u nizu nekažnjenih zločina na Kosmetu 

Demokratska stranka Srbije /DSS/ saopštila je da je šokirana viješću da je Oliver Ivanović jutros “surovo smaknut” ispred prostorija njegove stranke, te da očekuje od države Srbije da se najenergičnije angažuje da ovaj zločin ne ostane nekažnjen

U saopštenju se napominje da je ubistvo Olivera Ivanovića, koji je zbog optužnice Euleksa više od tri godine nevin proveo u pritvoru, posljednji u nizu nerasvijetljenih zločina počinjenih na sjeveru Kosova i Metohije posljednjih godina.

Osude i iz Brisela

Evropska unija je “snažno osudila” ubistvo Olivera Ivanovića i pozvala sve strane da pokažu ”mir i da se uzdrže”, kako bi zakon i pravosuđe na Kosovu obavili svoj posao.

“Očekujemo od kosovskih vlasti iz oblasti vladavine prava da ne štede truda kako bi našli i izveli počinioce pred lice pravde bez odlaganja. EULEKS će u tome pomoći vlastima u okviru svog mandata”, izjavila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

EU je uputila saučešće porodici Olivera Ivanovića.

UNMIK ponovo zatečen

Šef UNMIK-a Zahir Tanin osudio je jutrošnje ubistvo Olivera Ivanovića, predsjednika Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” i izrazio nadu da će odgovorni za ovaj zločin biti brzo uhapšeni.Tanin je izrazio uvjerenje da će istražni organi raditi brzo i efikasno, dodajući da su sve međunarodne agencije na terenu spremne da pruže bilo kakvu podršku koja bi pomogla brzom hapšenju odgovornih.

Agencije