Na univerzitetu u Velikoj Britaniji proučavali su 1724 prehrambenih proizvoda koji se prodaju u supermarketima, a svrstali su ih u deset kategorija – crni hleb, beli hleb, belo brašno, integralno brašno, žitarice za doručak, testenina od celog zrna, klasična testenina, pice, krekeri i keks.

Otkrili su da, na primer, hleb bez glutena sadrži dvostruko više masti od klasičnog. Takođe, hrana bez glutena sadrži i više soli, a manje vlakana i proteina. Uz to je dosta skuplja.

Iako ishrana u kojoj je izbegava gluten postaje sve popularnija, posebno nakon što su neke slavne žene, poput Gvinet Paltrou i Viktorije Bekam izjavile da su obožavateljke ovakve vrste ishrane, lekari savetuju oprez.

Kažu da bi hrana bez glutena trebala biti rezervisana za ljude kojima je dijagnostikovan poremećaj kod kojeg telo ne podnosi gluten i belančevinu koja se nalazi u žitaricama. U takvim slučajevima telo stvara antitela koja napadaju njegove molekule. Rezultat je teško oštećenje sluznice tankog creva i otežana apsorpcija hrane.

Istraživači napominju kako hrana bez glutena nije zdravija varijanta kako mnogi veruju.

– Otkrili smo da namirnice bez glutena ne nude prehrambene prednosti u odnosu na regularnu hranu, tako da nisu zdravija alternativa za ljude kojima ishrana bez glutena nije potrebna – objasnila je dr. Rosalind Feliz za Daily Mail.

prijedor24h