Dva su načina rješavanja viška radnika u procesu restrukturisanja u Željeznicama Srpske, penzionisanje i dobrovoljni odlazak. Penzionisanje otvara nova pitanja i probleme, a dobrovoljni odlazak zavisiće od visine otpremnina.

Sa 40 godina staža u koji ulazi i učešće u ratu, Petar Tomić ,jedan je od 205 željezničkih radnika koji je penzionisan po novom Zakonu o Željeznicama Republike Srpske. U penziju je,kaže, morao, po sili zakona, ali na vlastitu štetu, jer još ne može da ostvari i dio penzije po osnovu rada u Sloveniji gdje je proveo 16 godina. Zbog toga će 5,5 godina morati da prima umanjenu penziju.

“Pa materijalno nekih 20.000 evra za slovenački dio, jer moram čekati 65 mjeseci. Po 300 evra, pa evo vidi se”, izjavio je penzionisani radnik Željeznica Republike Srpske Petar Tomić.

Slučajeva kao Petrov ima više od 120 u Željeznicama Srpske. Sindikat kaže da im je na taj način ugrožena egzistencija pa će tražiti rješenje s nadležnima.

Spomenka Marković do penzije ima sedam godina, ali bi firmu rado napustila dobrovoljno i prije penzije ali uz povoljne uslove.

“O tome razmišljam. Ako bi bile povoljne otpremnine koje će se ponuditi za dobrovoljni odlazak”, dodaja je Marković.

Sindikati zagovaraju da stimulativne otpremnine budu po modelu iz Srbije, 240 evra po godini staža, a uprava nudi otpremninu od šest prosječnih plata i još toliko naknada za dobrovoljni odlazak.

“Otpremnine se obračunavaju tako  da se računa baza, a baza je prosjek tri zadnja mjeseca. Obračunava se prema broju godina provedenih u firmi. Za radnike koji su radili u nekim drugim firmama te godine se ne računaju”, naveo je generalni direktor Željeznica Srpske Dragan Savanović.

TO MILIЈAN MARKOVIĆ Sindikat željezničara
“A to je znatno manje nego što je recimo u Srbiji. Kad bi sada preračunali koliko je to i oni su dali neke druge povoljnosti, a to je da ljudi mogu da se prijave na biro i da može da im se isplaćuje čak određena naknada”, naglasio je Milina Marković iz Sindikata željezničara.

Na Željeznici je trenunto zaposleno 2.759 radnika. Do kraja ove godine preduzeće bi trebalo da napusti oko 260 radnika, a do kraja procesa restrukturiranja oko 660. U upravi kažu da se otkazi po osnovu tehnološkog viška neće primjenjivati samo ako bude dovoljno dobrovoljaca i onih koji ispunjavaju uslove za penzionisanje.

RTRS