Radio-televiziji Republike Srpske je uspjelo ono što srpskim predstavnicima, koji čine vlast na nivou BiH, nije godinama – da samo jednim dopisom natjera zajedničke institucije da poštuju odluke Republike Srpske.

Nakon što smo u Dnevniku objavila priču o neustavnom korišćenju naziva opština u Srpskoj s pridjevom “bosanski” na putokazima u Federaciji i zajedničkim institucijama, na sajtovima Savjeta ministara i Predsjedništva BiH to su odmah promijenili.

U petak Bosanski Brod, danas Brod. Samo četiri dana nakon što smo objavili priču kako zajedničke institucije ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, kada je riječ o nazivima opština u Srpskoj, na sajtu Savjeta ministara tu grešku su ispravili. Pitali smo ih – zbog čega su do sada kršili zakon.

Nakon naših pitanja, i u Predsjedništvu BiH su priznali grešku. Stare nazive, koji u zvaničnim i službenim dokumentima i prezentacijama ne bi smjeli da koriste ubrzo su uklonili. U kratkom telefonskom razgovoru samo su poručili da će obavijestiti nadležnu službu da ispravi grešku.

– Oni misle da se odluke Ustavnog suda samo donose na Republiku Srpsku i samo tada znaju da nas napadaju a kada te odluke krše i u federaciji onda kažu nikome ništa – kaže Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Zakonom iz 2009. ukinuti su i dvostruki nazivi opština među kojima je i Kneževo. Bez obzira na to, u Federaciji se i dalje uz ovaj, koristi i predratni naziv- Skender Vakuf. Ovakvo nepoštovanje odluke Ustavnog suda BiH, vidljivo je na putokazima duž cijele federacije. Pored naziva Brod, Šamac, Dubica i Gradiška i dalje se uredno nalazi neustavni pridjev “bosanski”.

– Meni više smeta to što oni ne mogu da izgovore puni naziv Republika Srpska nego uvjek koriste tamo neku skraćenicu “RS”, što je stvarno neprimjereno – napomnje Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Ustavni sud BiH još 2012. definitavno je stavio tačku na apelacije bošnjačkih političara. Zasmetalo im je što je u Zakonu o teritorijalnoj organizaciji, iz naziva nekoliko opština izbačen pridjev bosanski, tvrdeći da je time povrijeđen bošnjački nacionalni interes. To Ustavni sud BiH, nije uvažio, smatrajući da u tome nema ništa sporno.

– Mislim da institucije Srpske trebaju ozbiljno da se pozabave ovim problemom i da natjeraju da se promejen nazivi i na putokazima u Federaciji, a onda da promjene i putokazi u susjednim državama, recimo u Hrvatskoj gdje stoji još uvjek naziv Bosanska Gradiška – ističe Majkićeva.

Ovo je samo jedan od primjera da zvanične institucije ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, bar dok ih se na to ne upozori. Sada je pitanje kada će i sarajevska politička elita shvatiti da već 9 godina, uz nazive opština Gradiška, Šamac, Brod i Dubica nema pridjeva “bosanski”.

RTRS