Robna kuća “Patrija” u Prijedoru prodata je preduzeću „MG Mind” iz Mrkonjić Grada, saznaje „EuroBlic”.

To je za naš list potvrdio i vlasnik „MG MIND” Mladen Milanović, koji je istakao da je kupio „Patnju” još u de­cembru 2016. godine, te da je toku izvršni postupak i da bi uskoro trebalo da preuzme objekat u centru grada.

Naime, preduzeće iz Mrkonjić Grada objekat je kupilo od austrijske kom­panije „Heta”, koja je pre nekoliko godina preuzela sva nenaplativa potraživanja Hipo banke. U tom paketu je preuzela i „Patnju”, koja je bila pod hipotekom ove banke.

Međutim, Milanović ne otkriva koliko je koštala ku­povina robne kuće.

– Cena je poslovna taj­na. Ali sigurno je da će u objekat biti mnogo uloženo, jer će pre re­konstrukcije biti dosta toga uklo- njeno, ostaće samo zidovi nekadašnjeg objekta. Mora­mo uraditi novi projekat i dobiti sve potrebne dozvole – rekao je Milanović za „EuroBlic”.

Dodaje da će nakon ula­ska u posjed „Patrije” prvo razgovarati sa gradskom upravom Prijedora.

– Videćemo kakva je nji­hova vizija, ali mi želimo da od “Patrije” napravimo najljepši objekat u Prijedoru. To će biti tržni centar i zaposlićemo nove radnike. Nadam se da će ovo biti po­zitivna priča u javnosti – po­ručio je on. Između osta­log, Milanović je vlasnik banjalučke „Trž­nice”, komunalnog preduzeća „Čistoća” kao i brojnih poslovnih objekata u centru

Banjaluke. Takođe, Milano­vić je vlasnik i građevinskog društva u Sloveniji.

Novom vlasniku raduju se bivši radnici „Trgoprodaje”, u čijem je vlasništvu bila Robna kuća „Patrija”.

– Bilo bi nam drago da se objekat renovira i ponovo otvori. Teško nam je kada gledamo kako propada i postaje ruglo, a nekada je bila simbolPrijedora i mesto koje je vrvelo od kupaca, ali i radnika – ispričala nam je jedna od bivših radnica „Trgoprodaje”.

Ranije malverzacije oko „Trgoprodajine” imovine istraživala je prijedorska po­licija. U oktobru 2016. godine predali su izveštaj okružnom Tužilaštvu protiv direktorke „Trgoprodaje” Velinke Banović i zamenika predsednika Upravnog odbora preduzeća Jove Stupara.

Osumnjičeni su da su preduzeću „Stanković prom” iz Banjaluke na ime duga isplatili više od 918.000 KM i time oštetili ostale poverioce. Interesantno je da je vlasnik ove banjalučke firme Budimir Stanković iz Lakta­ša, ujedno i predsednik UO „Trgoprodaje”.

Policija je tada otkrila da su osumnjičeni prodali osam objekata „Trgoproda­je” , čiji je račun bio blokiran i veći deo novca isplatili su Stankoviću.

Pojedini bivši radnici „Trgoprodaje” tvrde da su i dugovi brojnih trgovačkih objekata ovog pređuzeća, pre njihove prodaje, nele­galno prepisivani na račun „Patrije”.

Akcije „Trgoprodaje”, nakon prošlog rata, mahom su kupovala pređuzeća „ Janjoš”, Vojislava Janjoša iz Prijedora i „Makroprom” Ljubomira Gladovića, koji su se potom godinama sporili oko imovine.

PAVIĆ

Rukovodstvo grada godinama pokušava da nađe rješenje za “Patriju”, koja je postala ruglo Prijedora. Bivši gradonačelnik Marko Pavić jednom prilikom je rekao da je gradska uprava izradila projekat rekonstrukcije “Patrije” u vrijeme kada je glavna gradska ulica rekonstruisana.

To je vlasništvo “Trgoprodaje” i sva je pod hipotekom, svjesno žrtvovana da se pomoću robne kuće namire kojekakve obaveze ovog preduzeća u stečaju-rekao je tada Pavić o “Patriji”

EuroBLIC