Dok Srbi u BiH institucijama, institucije Srpske pokušavaju da optuže za formiranje paravojnih formacija, na priču o tzv. ersoft klubovima čiji učesnici pod punom ratnom opremom simuliraju vojne sukobe u Federaciji BiH, čini se, više se niko i ne osvrće. Istovremeno, sporni klubovi, na društvenim mrežama objavljuju fotografije i snimke uniformi okićenih simbolima Armije BiH, ali i onima koji podsjećaju na fašističke simbole, upozoravaju bezbjednjaci u Srpskoj.

Momci i djevojke okupljeni oko, kako kažu, modernog, ali ekstremnog sporta ili tek dio grupe koja prolazi vojnu obuku i koja bi replike oružja, mogla da zamijeni stvarnim?

Ovo je samo jedan od brojnih snimaka sa fejsbuk stranice er soft kluba “Crna munja – cazinska Krajina” – najvećeg takvog u Federaciji. Ratna vozila, uniforme, ali i teško naoružanje dio su obuke koju njihovi članovi prolaze. Iako na zvaničnom profilu piše da se bave organizovanjem treninga i obuke, taktičkih napada i odbrane, za njih iza svega stoji, tek sport. Istovremeno, stručnjaci za bezbjednost upozoravaju – priča o njima nije nimalo naivna, a da je tako, osim u naoružanju, vidi se i u simbolima kojima se kite.

“Podsjećaju ili su zaista, simboli nacističkih organizacija iz Drugog svjetskog rata, nacističke Njemačke ili tadašnjeg Јapana”, naveo je dekan Fakulteta za bezbjednost u Banjaluci Predrag Ćeranić.

Uz sve to, članovi “Crne munje” na svom profilu ne kriju ni da njeguju duh takozvane Armije BiH. Da je BiH ozbiljna država, tvrdi Ćeranić, svi navodi i sve sumnje o “Crnoj munji”, do sada bi bili ispitani.

“Ministar bezbjednosti je dao izjavu da će sve biti ispitano, istraženo, javnost i nadležne instuticije upoznate sa sadržajem rada i svime onime što bi predstavljalo bezbjednosnu prijetnju a vezuje se za er soft klubove. Međutim, ta informacija je potpuno izostala, jednostavno se istinske prijetnje potiskuju, guraju pod tepih izmišljanjem fabrikovanih afera poput ove čitave priče oko Srbske časti”, istakao je Ćeranić.

I Milovan Milutinović, pukovnik Vojske Republike Srpske, sličnog je stava. Sudeći po porukama koje sa društvenih mreža šalju pripadnici “Crne munje” iza svega, kaže, stoji obnavljanje ideja o neostvarenim ratnim ciljevima.

“To je klasična obuka paravojnih jedinica. Mene samo zaista čudi da Ministarstvo bezbjednosti BiH i SIPA tako zatvaraju oči nad jednim događajima u pojedinim regionima BiH, posebno FBiH”, naglasio je predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske prof. dr Milovan Milutinović.

Ministar od kojeg se očekuje da reaguje, a koji je navodima o paravojnim formacijama u Srpskoj iza kojih, kako je tvrdio, stoje predstavnici institucija podigao buru, o ovom slučaju se u javnosti nije oglašavao. U telefonskom razgovoru kaže, nadležne službe upoznate su o problemu. Ipak, kada će javnost o tome biti upoznata, nije rekao.

“Kad budemo to zadokumentovali na jedan kvalitetan način sigurno ćemo da reagujemo. Dakle, totalno neprihvatljiva ikonografija, totalno neprihvatljive uniforme, ali to govori o problemu na koji ja ukazujem zadnjih dana”, izjavio je ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić.

Pokušali smo stupiti u kontakt i sa onima koji stoje iza “Crnih munja”, ali broj telefona sa njihovog profila nije bio dostupan. Ranije su, za našu televiziju rekli da nemaju vezu sa politikom, ratne zastave, istakli su, ne koriste, već one bošnjačkog naroda, a izuzetno skupu opremu i uniforme nabavljaju, tvrde, iz ličnih sredstava i od pomoći prijatelja.

RTRS