Savez za promjene i danas tvrdi da od Beograda nije tražio hapšenje predsjednika Republike Srpske. Јavni servis Republike Srpske i Milorada Dodika optužili su da šire mržnju, zavađaju i dijele narod. Iz SNSD-a odgovaraju da je riječ o primitivnoj predstavi očajnika suočenih sa sunovratom izdajničke politike koju vode protiv Srpske. Sredoje Nović,ovakve istupe čelnika SzP, nazvao je patološkom mržnjom pojedinaca, koja prerasta u želju za likvidicijom predsjednika Srpske.

Nismo “poturice”, niti smo tražili od Srbije da uhapsi predsjednika Republike Srpske, mada ne bi imali ništa protiv da Milorada Dodika vidimo u zatvoru, poručili su SDS-ovi poslanici i ministri sa bh. nivoa.

“Strašno je da predsjednik Republike kaže onakve gadosti kakve je izgovorio i da ove ljude koji stoje ovdje nazove ‘poturicama’, da kaže meni da sam ja ‘poturica’, čija je majka bila u logoru Silos , da je rodila ‘poturicu’, sram ga bilo”, rekla je šef Kluba poslanika SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH Aleksandra Pandurević.

“Mi bi trebali da se ponosimo sa predsjednikom koji nas predstavlja. To je očekivanje svih, ali na žalost moramo da se stidimo predsjednika Republike Srpske koji na loš način nas predstavlja”, izjavio je ministar sopoljne trgovine in ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Mirko Šarović.

Iz SNSD-a ekspresan odgovor. Milorad Dodik govori što većina građana Srpske misli. Napadi na predsjednika Srpske neće prestati kažu u SNSD-u i izražavaju bojazan da patološka mržnja može da preraste u želju za likvidacijom.

“Ovo bih ocjenio kao jednu predstavu za javnost, pojačanu s ciljem da se o Miloradu Dodik stvori drugačiji osjećaj. Neargumentovano, a ja mislim da će oni nastaviti s tim, jer nemaju ništa novo da ponude građanima Republike Srpske. Šta oni nude? Vezivanje zastava sa Bakirom Izetbegovićem”, naglasio je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH Staša Košarac.

“Јa mislim, okomiti se na predsjednika Republike Srpske, na jednog čovjeka u Srpskoj. Ako neko misli da je to rješenje ove zemlje, onda je u teškoj zabludi. Јa mislim da je to potpuno jedno političko ludilo u kojem je zavladalo odnosi pojedinaca koji su ne više u mržnji već je to prosto pataloška mržnja pa i želja za konačnom likvidacijom”, istakao je šef Kluba Srba u Domu narodu PS BiH Sredoje Nović.

Zanimljivo je da je oštrica napada SDS-a usmjerena ka predsjedniku Srpske koji je samo potvrdio saznanja Aleksandra Vučića o zahtjevima iz Sarajeva za hapšenjem. Takvim stavom Dragan Mektić i ostali praktično oponiraju predsjedniku Srbiju-kažu u SNSD-u.

“Slagao je na žalost i Vučića pa je Vučić prenio tu krivu informaciju da je od njega neko tražio iz Sarajeva od SzP hapšenje Dodika. Јa lično ne bih imao ništa protiv toga”, dodao je ministar bezbjednosti U Savjetu ministara BiH Dragan Mektić.

Mi znamo da je politička meta tz.v SzP Milorad Dodik. Plašim se da je i Aleksandar Vučić politička meta za tzv. SzP jer ovakvim osporavanjem ovakvim djelovanjem čini mi se da se to potvrđuje”, tvrdi Košarac.

I Sredoje Nović koji ima višedecenijsko iskustvo u bezbjednosnim službama, ne vjeruje da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić bio neinformisan kada je javno rekao da je od njega traženo da uhapsi Milorada Dodika.

RTRS