I kada pomislimo da je BiH toliko urušena da u njoj za neke nove apsurde i nove oblike kršenja zakona, više nema mjesta, pristigne neki novi demanti. Najnoviji stiže iz Ministarstva za ljudska prava BiH i od resornog ministra Semihe Borovac! Naime, to ministarstvo finansira privatne tužbe protiv BiH pred Sudom za ljudska prava u Strazburu. I plaća i tužioce i odbranu! U konkretnom slučaju – apelanti su povratnici u naselje Kotorsko kod Doboja.

Raseljeni! Izbjegli! I ini – svi koji mislite da su Vam ugrožena ljudska prava – pohrlite u bh. Ministarstvo kod miljenice SDA – Semihe Borovac! Finansiraće ona tužbe za zaštitu tih vaših prava! Јoš ako su tužbe usmjerene protiv države BiH, pronaći će vam i iskusnog advokata, da zastupa i Vas i Vaša prava i sve to “debelo“ da naplati – od “države“ naravno!

Da vodeća “zaštitnica“ ljudskih prava Borovac, dosljedno štiti prava svih u BiH, ovakav proglas, upotpunio bi bajkoviti sarajevski kolorit! No nije tako! “Zaštitnica“ Borovac bira čija će prava da štiti! Ovaj put izabrala je povratnike – Bošnjake u Kotorsko kod Doboja.

Naime, njih nekolicina, nakon što domaćem pravosuđu nisu dokazali da im je, od strane Republike Srpske, nezakonito uzurpirana imovina, odlučili su se da pokušaju pred Sudom u Strazburu. Za pomoć su se obratili “zaštitnici“ Borovac.

A ona im, 2016. godine, angažovala advokata Nedima Ademovića – baždarenog da ispisuje apelacije Strazburu protiv BiH. Da sačini apelaciju, advokatu Ademoviću iz budžeta BiH, platila. I sve to pritusnuta dokazima, za RTRS, u pisanom odgovoru priznala. I, naravno, umotala u plašt zaštite ljudskih prava.

“U cilju da se prvenstveno zaštite ljudska prava povratnika u našoj zemlji propisana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, odlučeno je da se angažuje advokat u oblasti međunarodnog humanitarnog prava sa iskustvom zastupanja pred Sudom u Strazburu. Za tu namjenu sklopljen je ugovor o djelu vrijedan 3.000 KM“ -stoji u pisanom odgovoru.

Izostao je međutim bar odgovor u pokušaju, na pitanja o zakonskom osnovu ove nezakonite finansijske transakcije! A i kako priznati da je “štiteći“ navodno Ustav BiH i Konvencije, “zaštitnica“ prekršila domaće zakone i najgrublje zloupotrijebila službeni položaj.

Јer, osim što, apsurdno zastupajući interese BiH, plaća troškove tužbe protiv te iste BiH, iz iste kase plaćaće i branioce te iste BiH. Naime i kancelarija agenta za zastupanje BiH u Strazburu, u sastavu je Ministarstva na čijem je čelu Borovac. I sve po principima Luja 14. i njegove autokratske izreke “Država to sam ja“ odnosno “Ministarstvo to je Semiha“! Јer je njen zamjenik, našim pitanjem o finansiranju tužbe protiv BiH, zatečen.

-Vjerujte, prvi put to čujem. Јa ću na osnovu vaše informacije razgovarati sa kabinetom ministrice- izjavio je Јović.

Nije “zaštitnica“ prepiskom tretirala ni odgovore o motivima ovakve nezakonitosti. Da li su oni skriveni u činjenici – da bi – ukoliko Sud u Strazburu eventualno presudi u korist apelanata – dugoročne finansijske i materijalne posljedice snosila Republika Srpska.

Slobodan Radulj, pravni zastupnik Republike Srpske, ističe da se postavlja pitanje kako će se ponašati agenti koji od tog istog Ministarstva primaju platu, i koji su plaćeni da brane državu, a s druge strane to isto Ministarstvo finansira ovakvu jednu tužbu.

Da li će usnuli domaći istražni organi možda dozvoliti da se iz iste kase – ministarske – “isplate“ i sudije u Strazburu, kada apelacija stigne na red za razmatranje, pa da “Semihina“ finansijska šema bude “zaokružena“!

Kako god, ovo nije jedino remek djelo – “zaštitnice“ ljudskih prava. “Zaboravljajući“ na Ustav i Zakone, između ostalog, uspjela je za mandata da uspostavi, gotovo jednonacionalnu upravljačku strukturu u Ministarstvu – od ukupno 10 pomoćnika i rukovodećih službenika u resorima – sedam je Bošnjaka, dva Hrvata i samo jedan Srbin.

Svojski se trudila da kroz sačinjeni, a još neusvojeni ugovor sa Islamskom zajednicom u sekularnoj BiH ozvaniči “puzajući šerijat“. I po svemu, nakon mandata, mogla bi da predvodi Baška pohod upravo u Kotorskom, kojim se simbolično prisjećaju mitske mudrosti predaka, od kojih je vojskovođa Omer Paša Latas tražio da hrane gladnu vojsku do džume.

A oni džumu, umjesto u petak, organizovali u utorak. “Baška Turci, Baška Kotorani“, uzviknuo je navodno tada vojskovođa! A sada – baška Semiha – baška zakoni!

RTRS