Političkom scenom Republike Srpske i danas dominiraju međusobne optužbe suprostavljenih političkih blokova. Premijerka Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se SzP sveti građanima i institucijama Srpske zbog gubitka prošlih izbora, dok predsjednik Glavnog odbora SDS-a Milan Miličević optužuje predsjednika Srpske za ekonomsko nazadovanje i podjele među narodom. Sve je kulminiralo nakon izjave predsjednika Srbije, da je iz Sarajeva dobio zahtjev za privođenje Milorada Dodika.

Ne jenjava obračun dva politička tabora u Srpskoj. Pljušte optužbe za izdaju, prenos nadležnosti, jaz je sve dublji. Vladajuća koalicija predvođena SNSD-om jača institucije Srpske, dok blok oko SDS-a, kaže, promoviše koncept jačanja BiH – poručuje premijerka Srpske.

-Oni su potpuno dezorjentisani, ovo je sada plakanje, smijanje i ruganje i izmišljanje i vođenje imaginarnih ratova sa svima, sa našim predsjednikom, predsjednikom Srbije. To je apsolutno nemoguća situacija  – rekla je Cvijanović.

Iz SDS-a nastavljaju da optužuju Milorada Dodika da laže i zavađa narod. Vide ga kao glavnog krivca za lošu ekononmsku situaciju u Srpskoj. Neshvatljivo je jadikovanje i sazivanje pres-konferencije posvećene tumačenju metafore poturica, odgovaraju iz SNSD-a.

-Kako drugačije nazvati nego podjelom, grubom, bezobzirnom podjelom ako neko iz pozicije predsjednika Srpske, one druge iz SzP naziva Bakirovim Srbima, poturicama,izdajicama itd – ističe predsjednik GO SDS-a Milan Miličević.

Nikola Špirić, poslanik SNSD-a u Predstavnikom domu PS BiH kaže da je počela godina najvećih SDS-ovih laži.

– U nemogućnosti da pokažu ijedan rezultat koji su ostvarili u interesu Republike Srpske, oni napadaju institucije i predsjednika Republike Srpske. Njihovi napadi su toliko prizemni i bezočni da im značaj ne daju ni njihove kolege iz takozvanog Saveza za promjene. Zanimljivo je da ih ranije nisu pogađale metafore `halal ministri` i `efendije` jer su tada tek ustoličeni na sarajevskim sećijama, a sada kada je došlo vrijeme da se ide pred narod i polažu računi,plaču zbog jednog slikovitog poređenja tj metafore riječi “poturica“- ističe Špirić.

Na Špirićeve tvrdnje da SzP kroz Savjet ministara BiH nastoji da oslabi institucije i sruši predsjednika Srpske, SDS-ov Borislav Bojić odgovora kontraoptužbom da su za vrijeme Špirićevog ministarskog mandata prenesene brojne nadležnosti na nivo BiH.

-SNSD tvrdi da je Savez za promjene na nivo BiH prenio 32 nadležnosti, što su nevjerovatne izmišljotine. Špirić veoma dobro zna na koji način je radio ranije, a kako sada služi predsjedniku Republike Srpske i SNSD-a Miloradu Dodiku- ističe Bojić.

Politički analitičar iz Beograda Aleksandar Pavić kaže – čak i da su čelnici SDS-a imali dokaze da predsjednik Srbije nije u pravu, bilo bi mnogo pametnije da su mimo medija otišli kod njega i razjasnili stvar. Ovako su se opet svrstali na stranu Sarajeva, a protiv Banjaluke i Beograda.

-Teško da bi predsjednik Srbije, ničim izazvan, izjavio da to nije tačno. Smiješna je tvrdnja Mektića da ga je Dodik pogrešno informisao, kao da je Vučiću potreban Dodik da kaže šta njemu stiže od srpskih službi i iz međunarodne razmjene. Vučić to nije rekao napamet i nema razloga da bi kockao svoj kredibiliotet – naglasio je Pavić.

Smirivanju političke situacije ne nadaju se ni najveći optimisti. Naprotiv, intezitet napada SDS-a i njegovih partnera na vlast u Srpskoj kao i nedvosmisleni odgovori iz SNSD-a nagovještavaju burnu, izbornu godinu.

RTRS