Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je školsku slavu Svetog Savu učenicima i prosvjetnim radnicima u Srpskoj, te poželio da ostanu na putu svetosavlja, jer je to put prosvjetiteljstva, znanja i istine.

Čubrilović je istakao da je Sveti Sava temelj srpske duhovnosti i prosvetiteljstva.

“Slaveći Savindan, vođeni svetosavskom idejom, moramo uvijek imati na umu da je ulaganje u mlade, obrazovanje i školstvo, najsigurniji put u bolju budućnost svih nas”, poručio je Čubrilović.

Školsku slavu, koja se obilježava u čast prvog srpskog arhiepiskopa, prosvetitelja i utemeljivača pismenosti, školstva i državnosti, Čubrilović je čestitao u svoje i ime Narodne skupštine Republike Srpske.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević uputio je danas, povodom školske slave – Svetog Save, čestitku svim učenicima, rukovodstvu škola te nastavnom i vannastavnom osoblju u Srpskoj, poručivši da ove godine Savindan treba da bude obilježen snažnom mišlju o važnosti očuvanja srpskog jezika.

“Јezik kojim govorimo i pišemo osnovno je polazište našeg, kao i svakog drugog, nacionalnog bića, ono bez čega nije moguć naš napredak niti opstanak. Svijest o tome trebalo bi da nam je jasna i obavezujuća na način kako je bila i Svetom Savi”, istakao je Malešević.

On je ukazao da je prvi srpski učitelj i prosvjetitelj Sveti Sava primjer za vječna nadahnuća.

“Skromnost i požrtvovanost u radu i nastojanjima za najviše ciljeve, svetosavski su primjeri za svakodnevno promišljanje i postupanje u skladu sa njima”, navodi se u čestitki ministra prosvjete i kulture Republike Srpske.

Malešević je pozvao nastavnike i učenike da, motivisani svijetlim primjerom svetosavske skromnosti, duhovnosti, istrajnosti i učenosti vrijedno rade i tako ostvare sve zacrtane ciljeve, te da vođeni ovim primjerom, nikada ne posustanu u iskazivanju svojih mogućnosti i dostignuća.

On je poželio mnogo uspjeha učenicima, kojima je školska slava prilika da predstave svoja postignuća.

Sveti Sava proglašen je za školsku slavu i obilježava se 27. januara.

Tog dana sve škole imaju radni, ali nenastavni dan, a običaj je i da se slavi, pa se povodom Svetog Save u školama organizuju svečane priredbe i akademije.

Srpska pravoslavna crkva proslavlja sutra Svetog Savu, utemeljivača srpske crkve, države i školstva. Savindan se obilježava u svim školama u Srbiji i Republici Srpskoj kao školska slava.

Izvor: SRNA/RTRS