Glavni direktor Svjetskog jevrejskog kongresa za Izrael Lorens Vajnbaum smatra da je postavka izložbe o zločinima u ustaškom koncentracionom logoru Јasenovac, u okviru hrvatskog memorijalnog centra, veoma loše koncipirana i da predstavlja primjer zamagljivanja istorije Holokausta.

On je nakon posjete Memorijalnom muzeju u Јasenovcu upozorio da je postavka izložbe o ustaškim zločinima i tehnički loša, te da je morao da klekne da bi uopšte vidio neke dijelove zbirke.

“To je jedna od najgorih izložbi koje sam vidio. Ne znam šta bih rekao”, istakao je Vajnbaum na tribini o edukaciji o Holokaustu u Hrvatskoj, održanoj u Јevrejskoj opštini Zagreb povodom Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust.

On je pozvao hrvatske vlasti da podrže osnivanje mješovitog odbora u kojem bi, osim naučnika iz Hrvatske, bili i stručnjaci iz inostranstva koji su taj problem uspješno riješili u Norveškoj ili Njemačkoj.

“Taj odbor dao bi odgovore na pitanja Holokausta u Hrvatskoj i pomagao u njegovoj javnoj prezentaciji”, smatra Vajnbaum.

Problem, prema njegovom mišljenju, nije u istoričarima, već “dolazi sa vrha”.

“Nije u pitanju neznanje nego negacija i zamagljivanje. Potrebno je zrelo društvo koje neće prebacivati odgovornost na druge i njih optuživati, nego preuzeti odgovornost”, poručuje Vajnbaum.

U ustaškoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj ubijeno je više od 30.000 Јevreja, a zdravlje društva u kojem je došlo do Holokausta, pa i hrvatskog, zavisi od odnosa prema njemu, smatra Vajnbaum.

On očekuje da će Zagreb smoći snage da se suoči sa odgovornošću za zločine koji su počinjeni u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i da će se suprotstaviti glorifikaciji onih koji su ubijali ljude, navode hrvatski portali.

Iz Republike Srpske i Srbije u više navarata izraženo je nezadovoljstvo postavkom izložbe o zločinima u Јasenovcu, uz primjedbu da je neprilična i nedovoljna, s obzirom na genocid koji se tu dogodio nad Srbima, Јevrejima i Romima.

U UN, u Njujorku, u toku je izložba o jasenovačkom koncentracionom logoru, koja je naišla na nezadovoljstvo hrvatskih vlasti.

RTRS