U Drakuliću kod Banjaluke danas će biti obilježeno 76 godina od stradanja Srba u ovom mjestu od ustaškog zločina, kao i u Šargovcu, Motikama i rudniku Rakovac 1942. godine.

Sveta arhijerejska liturgija biće služena u hramu Svetog velikomučenika Georgija u Drakuliću, a parastos ubijenim Srbima kod Spomen-kosturnice, gdje je planirano polaganje vijenaca i obraćanje zvaničnika.

Ustaše su 7. februara 1942. godine za samo jedan dan ubile 2.370 srpskih civila, među kojima je bilo 551 dijete.

Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i ministar rada i boračko-indalidske zaštite Milenko Savanović.

Besplatan prevoz iz centra Banjaluke

Gradska uprava grada Banjaluka obezbijedila je besplatan prevoz iz centra grada do Drakulića. Polazak autobusa predviđen je u 8.00 časova iz Vidovdanske ulice /stara autobuska stanica/ do Spomen-crkve u Drakuliću, a u 11.00 časova obezbijeđen je autobus za prevoz iz Vidovdanske ulice do Spomen-kosturnice.

Iz Gradske uprave navode da je u 11.00 časova predviđen polazak autobusa ispred Spomen-crkve u Drakuliću, nakon liturgije, do Spomen kosturnice, te da će isti autobusi po završetku parastosa, vratiti putnike na polaznu stanicu.

RTRS