U Crkvi Svete Trojice u Prijedoru danas je, povodom Dana Boraca Republike Srpske, služen parastos, a potom su položeni vijenci i prislužene svijeće na centralno spomen-obilježje “Za krst časni”.
Predsjednik gradske Boračke organizacije Zoran Predojević izjavio je da je ovo dan sjećanja i evociranja uspomena na put prijedorskih ratnih jedinica i saboraca koji su ugradili svoje živote u temelje Republike Srpske.

“Ovom prilikom ćemo upozoriti političare da ti ljudi koji su dali svoje živote traže od nas da svim sredstvima štitimo opstanak Republike Srpske i da se borimo za prava demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca”, rekao je Predojević novinarima.

On je dodao da borci vjeruju da će ova vlast prepoznati te probleme i da će zajedničkim snagama sa boračkim organizacijama te probleme i rješavati.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da je ovo dan kada se svi prisjećaju onih koji su stali u zaštitu svojih ognjišta i porodica.

“To je dan kada se sjećamo svih onih koji su živote dali u odbrani Republike Srpske i ovo je jedan častan datum kojeg svi borci Republike Srpske obilježavaju i koji je postao dan svih boraca koji su učestvovali u odbrambeno-otadžbinskom ratu”, rekao je Đaković.

Povodom Dana boraca, održane su i radna i svečana sjednica Skupštine Boračke organizacije grada Prijedora.

U prijedorskih ratnim jedinicama stradao je 631 borac, od kojih je 575 Prijedorčana, dok su drugi bili pripadnici tih jedinica iz drugih opština.