Skupština Boračke organizacije grada Prijedora usvojila je danas program rada za ovu godinu u kojem je navedeno da je jedan od programskih ciljeva te organizacije insistiranje na tome da Boračkoj organizaciji Republike Srpske bude dodijeljen status organizacije od posebnog interesa.
“To joj po svim ljudskim mjerilima pripada. Dalje, jačati ugled Boračke organizacije i njenih članova i raditi na poboljšanju statusa demobilisanog borca”, rekla je član Predsjedništva Boračke organizacije grada Prijedora Dušanka Lukić u obraćanju članovima Skupštine.

Na radnoj sjednici Skupštine Boračke organizacije grada Prijedora, održanoj povodom Dana boraca Republike Srpske, usvojen je i izvještaj o radu za prošlu godinu.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković istakao je da grad ima izuzetno korektnu saradnju sa organizacijama boračkih kategorija gdje je uspostavljen sistem koji ne zavisi od pojedinca, a da se u vanrednim situacijama uvijek nastoji doći do dogovora.

“Ovdje, u Prijedoru, uvijek su stabilne organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata i nema turbulencija izmišljenih iz političkih ili bilo kojih drugih razloga”, naveo je Đaković u obraćanju saborcima.

Predsjednik Boračke organizacije grada Prijedora Zoran Predojević rekao je u obraćanju Skupštini da je Boračkoj organizaciji Republike Srpske poljuljan autoritet i da bi to trebalo da bude ispravljeno nakon ovogodišnjih izbora koji će biti održani u ovoj krovnoj boračkoj organizaciji.

Predojević je rekao novinarima da je Dan boraca Republike Srpske prilika da se ukaže da je položaj porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida visokih kategorija adektavno riješen, a da je položaj demobilisanih boraca na najnižoj ljestvici preživljavanja.

Članovi Skupštine Boračke organizacije grada Prijedora u diskusijama su tražili da se ubrza izdavanje monografije o ovoj organizaciji, da se pomažu njeni uhapšeni članovi, da se ustanovi kako to da je danas, kako su rekli, ratnih vojnih invalida dva puta više nego što ih je bilo na kraju rata i da se ne dozvoljavaju podjele unutar boračkih kategorija koje onda pogoduju političkim partijama kao izgovor.

Povodom Dana boraca Republike Srpske u Crkvi Svete Trojice jutros je služen parastos, a potom su položeni vijenci i prislužene svijeće na centralno spomen obilježje poginulim borcima odbrambeno-otadžbinskog rata “Za krst časni”.

Na svečanoj sjednici Skupštine Boračke organizacije grada Prijedora dodijeljena su odlikovanja pojedincima i institucijama najzaslužnijim za realizacije programa rada ove organizacije, kao i nagrade pobjednicima na konkursu za literarne i likovne radove osnovnih škola.

U prijedorskim ratnim jedinicama stradao je 931 borac, i to 575 Prijedorčana, dok su drugi pripadnici tih jedinica bili iz drugih opština.

SRNA7RTRS