Agencija Sputnjik objavila je kompletne iskaze “gruzijskih snajperista“, u kojima se za ubistva na centralnom kijevskim trgu 2014. godine tokom protesta, kada su stradale 53 osobe direktno optužuju predsjednik ukrajinske Vrhovne rade Andrej Parubij i šef komiteta za odbranu ukrajinskog parlamenta Sergej Pašinski.

Iskazi gruzijskih snajperista, u skladu su sa ukrajinskim ustavom, dati su pred advokatima koji trenutno u kijevskom sudu zastupaju interese okrivljenih pripadnika nekadašnje specijalne jedinice “Berkut“ za smrt demonstranata na Majdanu. Dvojica gruzijskih snajperista, Koba Nergadze i Aleksandar Revazišvili, nalaze se u Јermeniji, gdje se kriju zbog straha za svoje živote.

Oni su u iskazima govorili o svojim prethodnim operacijama na granici između Gruzije i Јužne Osetije, zatim o demonstracijama u gruzijskoj prestonici Tbilisi, ali i o njihovim pripremama za slične poslove u Grčkoj, Njemačkoj i Litvaniji.

U Ukrajinu su, kako tvrde, došli po naređenju Mamuka Mamulašvilija, vojnog stručnjaka bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija. Iz svjedočenja snajperista saznaje se da ih je obučavao bivši američki vojnik Kristofer Brajan. Među snajperistima bio je i Vladimir Parasjuk, u to vrijeme „komandant“ Majdana, a zatim oficir bataljona „Dnjepar“ i narodni poslanik Ukrajine. Za putovanje na Majdan, Nergadzeova grupa dobila je 10 hiljada dolara, a još 50 hiljada im je obećano nakon povratka.

Među dokumentima koje je objavio “Sputnjik” je i kopija avionske karte koja dokazuje da su gruzijski snajperisti u vrijeme domonstracija doputovali u Ukrajinu kako bi ubijali ljude na Majdanu.

Izvor: Sputnjik