Horovi Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Prijedora poslednjih godina postaju primetan deo kulturnog života grada na Sani.

Najmlađi učenici ove škole, već od drugog razreda, imaju priliku da budu „Kočićevi poletarci“. Sada ih je desetak, a među njima je i Ognjen Balta.

– Naučili smo mnogo pesmica i nastupali smo u Pozorištu za dan škole. To nam se najviše svidelo, a u publici su bili nastavnici i naši roditelji i rekli su da im se sviđa – kaže Ognjen.

– Učimo pesmice koje su za njihov uzrast. Iz prve generacije „Kočićevih poletaraca“ skoro svi su upisali Muzičku školu – ističe ona.

Pored najmlađih pevača, ova prijedorska škola u Horskoj sekciji okuplja oko 30 učenika od 6. do 9. razreda, koju vodi nastavnica muzičkog Draženka Jovčin.

– Ja inače predajem gitaru u Muzičkoj školi. Tamo zapazim decu koja sviraju, a idu u ovu školu. Na moj poziv se priključe sekciji, pa tako kod nas sviraju jednom sedmično i imamo školski orkestar. Sada ih ima 6 u orkestru koji sviraju – priča Jovčin.

Kočićevi poletarci

Navodi da je ponosna na đake, te da voli kada imaju priliku svoje muzičko umeće javno pokazati.

– Na časovima redovne nastave pevamo te pesme sa sekcije i uključimo i ostale đake, pa te pesme iz hora znaju svi – priča ona.

Dodaje da je hor ove škole učestvovao i revijalnom delu Međunarodnog festivala horova „Zlatna vila“ u Prijedoru, te da će u maju učestvovati na Republičkom takmičenju horova u Banjaluci.

Ističe da horska sekcija na brojnim priredbama dopunjava kvalitetan rad dramske i recitatorske sekcije.

Horska sekcija škole

– Imamo i ojkačku sekciju. Primetili smo da se dečaci zbog promena u glasu, nakon šestog razreda ne prijavljuju za hor. Zato smo im ponudili ojkačku sekciju i oni su to prihvatili. Ima njih četvorica koji su odlični, a ostali ih prate. Oni nauče da pevaju ojkače uz stričeve ili dedove, pa onda se ovde sastanu pevaju i ljuduju – kaže uz osmeh Jovčin.

Član horske sekcije OŠ„Petar Kočić“ je i Milica Đorđević.

– Idem i u Muzičku školu i tamo sviram gitaru, klavir i violončelo. Najviše volim violončelo pa ga sviram i ovde u školskoj sekciji. Lepo nam je ovde, družimo se i zabavljamo – priča Milica.

EuroBlic