Plan kapitalnih investicija grada Prijedora za period 2015-2017. realizuje se zadovoljavajućom dinamikom, ocjena je Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora.
“Realizacija Plana kapitalnih investicija 2015-2017. godina za 2015. godinu je veoma dobra, što pokazuje 75,75 odsto ostvarenja broja započetih i u potpunosti realizovanih projekata u odnosu na ukupan broj planiranih projekata u izvještajnom periodu”, navodi se u izvještaju ovog odjeljenja.

U prvoj godini realizacije plana od predviđenih 66 projekata urađeno je ili je u toku 50 projekata, od kojih su 24 u cjelosti završena. Realizovano je više od 22 miliona maraka, od čega iz gradskog budžeta 1,6 miliona KM.

Iz ovog odjeljenja navode da to ukazuje na tendenciju ravnomjernog razvoja svih segmenata društva, racionalnu potrošnju budžetskih sredstava i efikasno korištenje eksternih izvora finansiranja.

“Ovaj plan predstavlja osnovni i jedini istinski uspješan način za dobijanje vanjskih sredstava, odnosno grantova, donacija i subvencija, budući da investitori zahtijevaju postojanje ove vrste dokumenta”, ocjena je Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora.

Plan obuhvata 150 projekata u tri razvojna sektora, i to 55 u ekonomskom, 53 u društvenom i 42 u sektoru zaštite životne sredine, ukupne vrijednosti 140.712.100 KM.

Od ovog iznosa 14 odsto trebalo bi da bude obezbijeđeno iz budžeta grada, a 86 odsto iz kredita, sa nivoa BiH i entitetskih izvora, iz javnih preduzeća i ustanova, privatnih izvora, IPA fondova i donacija.

U pogledu finansijske realizacije stanje se ocjenjuje kao realno sa 42,38 odsto realizacije planiranih sredstava.

SRNA