U Kosovskoj Mitrovici policija uhapsila Marka Đurića. Suzavcem su protjerani okupljeni ispred Mitrovačkog dvora, javlja dopisnik RTS-a. Zajedno sa Đurićem, uhapšen je i njegov saradnik Željko Јović. Sazvana je sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost za 19.30 časova.

18.40… U mjestu Rudare, između Zvečana i Kosovske Mitrovice, Srbi su postavili dva kamiona, i tako blokirali magistralni put.

18.35… Nikola Selaković izjavio je da očekuje da Đurić bude oslobođen. Dodao je da su teže povrijeđeni Nenad Rikalo, Željko Јović, Zoran Todić, Ivan Milojević i Nebojša Milanović, javlja Kossev, prenosi Fonet.

18.30… Marko Đurić se nalazi u prostorijama kosovske policije u Prištini, potvrđeno Tanjugu.

18.20…  I dalje se čuju sirene u Kosovskoj Mitrovici što znači da je situacija napeta, javlja dopisnik RTS-a i dodaje da su se iz jednog dijela grada začuli i pucnji.

18.00… Sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost sazvana je za večeras u 19.30 časova.

17.45… Kosovska policija odvela je Marka Đurića u Prištinu, javljaju kosovski mediji.

17.35… Kosovska policija uhapsila Marka Đurića. Okupljeni Srbi ispred Mitrovačkog dvora rasterani suzavcem. U Mitrovici se čuju sirene za uzbunu.

Marko Đurić je uhapšen u sali Mitrovačkog dvora, gdje je bio u toku razgovor u okviru unutrašnjeg dijaloga o KiM kome je prisustvovao zajedno sa generalnim sekretarom predsjednika Republike Nikolom Selakovićem.

Kada se kosovska policija pojavila ispred Mitrovačkog dvora, građani su pokušali da spriječe ulaz u zgradu a policija je bacila šok-bombe i suzavac.

Oni su upali u Mitrovački dvor i prekinuli skup. Došlo je do sukoba između okupljenih ljudi u sali i kosovske policije koja je uspjela da se probije i izvede Marka Đurića. Nikola Selaković je ostao u sali.

Đurić je odveden u blindirano vozilo koje je prema informacijama prištinskih medija krenulo prema Prištini. Sa Đurićem je priveden i njegov saradnik Željko Јović koji je povrijeđen u pokušaju da se odupre hapšenju.

Kosovski specijalci su, tokom akcije, napali i povrijedili snimatelja RTS-a Vladimira Milića.

Đurić i Selaković stigli su u sjevernu Kosovsku Mitrovicu negdje oko 17.00 časova, kako bi učestvovali u razgovoru u okviru unutrašnjeg dijaloga.

Ranije je iz Prištine bilo saopšteno da im je zabranjen ulazak na teritoriju Kosova i Metohije, zbog izjava kojima, kaže Priština, unose nestabilnost u situaciju na sjeveru pokrajine.

Predsjednik Srbije je na tu vijest prošle sedmice rekao da će Đurić i Selaković svakako biti u Mitrovici, kao što je planirano.

Njih dvojicu ispred Mitrovačkog dvora je dočekao gradonačelnik Goran Rakić.

RTRS/RTS