Naša ekipa bila je u Bihaću i Velikoj Kladuši. Komentari na Dudakovićevo hapšenje potpuno su različiti. Pripadnici Petog korpusa osuđuju akciju, simpatizeri Fikreta Abdića odobravaju odluku da Dudaković bude priveden pravdi.

Raskol Bošnjaka o ovoj temi do izražaja je došao i u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Nekadašnji borac takozvane Armije RBiH Enver Ramić bio je, kaže, zgranut, nakon što je iz medija saznao da je uhapšen Atif Dudaković. Uvjeren je u nevinost nekadašnjeg komandanta i sugrađanina.

“Nisam to očekivao. Znan kakav je Dudaković heroj, oličenje naše odbrane, otpora agresiji. Јako mi je žao što se to desilo, nadam se da će dokazati nevinost”, ističe Ramić.

Svi anketirani Bišćani su isključivi u tvrdnji da Dudaković nije počinio ratni zločin. Za snimke na kojima se vidi da naređuje paljenje sela ili smaknuće zarobljenika, kažu da ih nisu vidjeli ili da ih je podmetnula srpska služba.

Pravedno je da, najzad, neko odgovara za ubijanja, progon više desetina hiljada Srba iz zapadnokrajiških opština, opustošena brojna srpska naselja. Kaže to Radenko Lale, predsjednik Udruženja izbjeglih i raseljenih lica regije Prijedor.

“Evo došlo je vrijeme da i te oštine Zapadne Krajine dođu na red. Da se ti ljudi pojedini procesuiraju. Lično, nećemo nikoga da prozivamo, istražni organi neka urade svoje. Oni znaju ko je šta učinio”, rekao je Lale.

U Velikoj Kladuši, mjestu žestokog ratnog obračuna, Korpusa kojim je komandovao Dudaković i pristalica Autonomne regije Fikreta Abdića, odgovori Bošnjaka su suprotni. Od negodovanja, do oprezno izražene podrške činu hapšenja. Zavisno od toga čiju su anketirani ratnu uniformu nosili.

Poslanici Abdićeve Laburističke stranke napustili su sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona. Na taj način negodovali su zbog Deklaracije Skupštine kojom je podržan ratni komandant Petog korpusa takozvane Armije RBiH.

RTRS