Sveštenika Eparhije raško-prizrenske oca Stevana Markovića, suprugu i njihove petogodišnje blizance brutalno je napala grupa Albanaca u metohijskom selu Žač.

Porodici sveštenika napravljena je blokada na putu, slupana su im kola, a napadači, njih desetak, su lokalna porodica Keljmendi.

Porodica oca Stevana nije povređena jer je on uspeo u trenutku, kada je jedan od Albanaca otišao u dvorište po kalašnjikov, da mimoiđe postavljenu barikadu. Albanci su šutirali, slupali stakla na kolima i divljali oko porodice. Petogodišnji blizanci dečak i devojčica, koji za pet dana pune pet godina, njihova majka popadija Ivana, pretrpeli su torturu. Sveštenik Stevan, paroh je u jednoj od najvećih srpskih enklava južno od Ibra – Osojane. Otac je petoro dece. U Osojanima ima oko 150 mališana.

Albanci napali srpsku decu, povređena i šestomesečna beba!

Eparhija raško-prizrenska najoštrije je osudila ovaj incident, kao i druga nedela u kojima su Srbi takođe bili žrtve albanske bahatosti.

Psovali su nas dok smo šetali decu!”

“Grupa Albanaca kod sela Žač nedaleko od Kline presrela je lokalnog sveštenika Stevana Markovića koji se sa svojom porodicom vraćao sa službe u Pećkoj Patrijaršiji. Svešteniku su prvo preprečili put, a potom se okupila veća grupa koja je rukama počela da udara o kola i slomila prednje staklo na vozilu. Dvoje petogodišnjih blizanaca i popadija su tom prilikom pretrpeli veliki strah jer je jedan od lokalnih Albanaca, inače pripadnik porodice Keljmendi, koja je i ranije napadala srpske povratnike u Žaču, počeo da preti da će doneti oružje. Sveštenik je posle toga imao u Osojanu sastanak sa britanskim ambasadorom Ruarijem o Konelom kome je detaljno ispričao šta se dogodilo kao i šta je bilo u Petriču jer je Stevan bio zajedno sa vernicima u litiji”, navodi se u saopštenju eparhije.

Sveštenik Stevan Marković napadnut pred suprugom i decom

Sveštenik Stevan Marković napadnut pred suprugom i decom, Foto: Privatna arhiva

Novi napad na Srbe na Kosovu

Kako su se svi članovi kriminogene porodice Keljmendi okupili oko kola i tako oslobodili deo puta, sveštenik je dajući gas uspeo da prođe pored barikade. Slučaj je odmah prijavljen kosovskoj policiji.

Ðurić: Sistematsko nasilje nad Srbima na KiM

Inače, porodica Keljmendi ima na desetine krivičnih prijava. Iako veoma poznati i kosovskoj policiji zbog oružja i droge, oni su na slobodi. Srbima je ova grupa Albanaca poznata od ranije. Na Srbe povratnike u selo Žač, pucala je 2010. godine upravo ova porodica.

ALO