Predsjednik Republike Srpske je danas na Forumu boraca Republike Srpske izjavio da je srpski narod već odavno naučio da “slobode nema ako nema države, zato je primarno bilo određenje da se formira država kao najvažniji faktor mira i slobode”.

„Danas je Republika Srpska slobodna sa izazovima sa kojima se suočava na različitim pitanjima ali spremna da odgovori i da ima svoje jasne politike u tom pogledu. Dakle, tome svemu borci su dali nesumnjiv doprinos“, kazao je predsjednik Dodik.

Dodik je istakao da mu je žao svake žrtve bez obzira sa koje strane došla, ali da ga žrtve svog naroda najviša bole.

On je naglasio da je najveća iluzija u prošlosti ali i u novijoj političkoj istoriji za Srbe bila Jugoslavija.

„Mi danas imamo jake pozicionirane dvije države, Srbiju i Republiku Srpsku. Zato sam pobornik ideje da  mi koji smo izabrani od naroda ne smijemo da širimo novu iluziju, ne smijemo da od Bosne i Hercegovine napravimo novu srpsku nacionalnu iluziju“, rekao je Dodik.

Predsjednik Dodik je naglasio da nije ponosan na odluku o ukidanju Vojske Republike Srpske,  jer kako kaže „to je bila velika politička, nacionalna i državna greška Republike Srpske“.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da oni koji rade u institucijama na nivou BiH moraju da pokažu patriotizam i lojalnost Srpskoj. On je rekao da se patriotizam utvrđuje veoma lako, to je lojalnost i odbrana Republike na svakom mjestu i svakom trenutku, i da je jedina mjera saradnje upravo lojalnost Republici Srpskoj, ne partiji ili pojedincima.

Na pitanje novinara da li je pozvao ambasadora Velike Britanije u BiH Edvarda Fergusona na razgovor o temu dolaska britanskih obavještajaca u BiH, Dodik je rekao da nije.

„Nisam ga pozvao jer se on već drznuo da javno objašnjava. Mislim da nemam šta posebno objašnjavati jer je pokušao da sakrije namjeru britanaca koji su se javno iskazivali“, rekao je Dodik.

On je istakao da malo ko vjeruje da bi dolazak specijalaca bio u funkciji fer i poštenih izbora u BiH.

„Oni ne dolaze ovdje zbog fer i poštenih izbora. Oni dolaze zbog toga da ojačaju centralizaciju Bosne i Hercegovine, i oni dolaze zbog toga da kreiraju izvore koji treba da porizvedu strukturu za realizaciju toga cilja. Naravno, vjerujem da to neće uspjeti“, zaključio je Dodik.

Frontal.ba