Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da se srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić otvoreno stavio u funkciju odbrane britanskih obavještajaca, jer su “došli da njemu prave atmosferu pred izbore za njegovu podobnost kod naroda” i zato je, vjerovatno, žestoko stao u njihovu odbranu.

– Јasno je da je da on kao član Predsjedništva BiH propustio da odgovori kako je moguće da nadležni ne progovore nijedne riječi o dolasku Britanaca. BiH je suverena i valjda bi neko za tako nešto morao da zatraži saglasnost organa BiH. On se, naravno, nije sjetio da se upita odakle pravo Britancima da sami ubacuju i povlače vojnike u BiH kad god to hoće, jer je to naravno nemoguće – istakao je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske je ocijenio da se Ivanić u potpunosti stavio u funkciji pravdanja dolaska Britanaca i objašnjavanja kako to nije ništa, jer zna da su ti ljudi upravo tu da omoguće da on i njegovi poltroni lakše dobiju verifikaciju od naroda na predstojećim izborima.

– Činjenica je da su u BiH došli britanski specijalci za prisluškivanje /uznemiravanje, podmetanje i stvaranje vanrednih situacija/ i nije riječ o običnih 40 “prašinara” kako to želi da predstavi srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić – upozorio je Dodik, koji je predsjednik SNSD-a

Na pitanje Srne da prokomentariše Ivanićevu izjavu da “ne može da shvati da se taj moćni SNSD, koji toliko vjeruje u svoju snagu i istorijsku ulogu, plaši 40 vojnika koji su se pojavili u BiH”, Dodik je naglasio da se SNSD ne boji njih, već ukazuje na Ivanićeve propuste koje je napravio kao srpski član Predsjedništva BiH.

– SNSD ukazuje da Ivanić ne radi svoj posao kao što ga nije radio ni u protekle četiri godine. Ni sada Ivanić zatražio objašnjenje u vezi sa dolaskom Britanaca. Kako je moguće da se svi bave time osim Mladena Ivanića čiji je to posao. Sada ide i korak dalje pa tu priču prebacuje na Savjet za provođenje mira, koji će održati sjednicu nakon izbora. To je opet jedna od podvala svojstvena Ivaniću i zato je sinoć pričao i iznosio razne izmišljotine – istakao je Dodik.

Dodik je poručio Ivaniću da SNSD jeste moćan i jeste jak i da će to ostati i na sljedećim izborima, i nakon njih.

– Ivanić to savršeno dobro zna. Kao što i savršeno dobro zna da smo mi patriotska stranka, stranka koja brani interese Srpske, za razliku od Saveza za promjene, u čijem sastavu je i njegov PDP. S toga, SNSD principijelno ne prihvata da bilo koji stranac dođe tu, da se bavi pitanjem izbora i ugrožava izborni proces sa stanovništa prava naroda da odlučuje i slobodno iskaže svoju izbornu volju, pa bili to i Britanci, koje Ivanić simpatiše, brani, sa kojima se slaže i pokušava i nas da ubijedi u njihovu navodnu “dobronamjernu” ulogu – poručio je Dodik.

RTRS