Šok i za srpske povratnike u Parnici kod Maglaja. U selu je osvanuo uvredljiv grafit, kojim je poručeno da na svojim ognjištima nisu dobrodošli. Znaju da nemaju podršku lokalnih vlasti , jer punih 18 godina čekaju na kilometar asfalta.

Uvredljivi grafit napisan je na željezničkom podvožnjaku u selu Parnica. Srbi povratnici samo sliježu ramenima.

Ko je i zašto baš u njihovom selu to napisao ne znaju, ali sudeći po odnosu nadležnih prema njihovim problemima, ništa ih više, kažu, ne iznenađuje.

A problema na pretek. Samo na jedan kilometar asfalta kroz selo čekaju, kažu, punih 18 godina.

“Nemamo put, svojim smo sredstvima nasuli put, voda devastira nekoliko puteva, kanala nema, pa bi nam bio potreban kilometar asfalta, samo to”, kaže povratnica u Parnicu kod Maglaja Božana Božanović.

Prije godinu dana pisali su peticiju da se sanira klizište i vodotok Brusničkog potoka vrati u prvobitno stanje, kako ne bi plavio put, ali do danas ništa.

U opštinskoj upravi kažu da će inspekcija preduzeti mjere zaštite od tih voda. Kažu i da će do 1. jula sanirati put kroz selo, a za asfalt novca nema.

“Što se toga tiče, problem imamo zato što je podvožnjak malo niži, tako da svaka građevinska mašina koja bi trebalo da taj put dovede u prvobitno stanje vrlo teško prolazi”, naglašava šef Službe urbanizma u opštini Maglaj Fuad Hajrulahović.

Povratnici se žale da nemaju autobusko stajalište, pa muku muče zbog prevoza. Tražili su bar jednom sedmično kombi da mogu do ljekara, ali još ništa. Nema novca ni za rasvjetu, pa su je finansirali vlastitim sredstvima.

Ne stiže do njih ni pomoć nakon nevremena, ni freze i druge mašine koje su drugi dobili nakon poplave, a oni nisu, a o zaposlenju mogu samo da sanjaju.

Ranko Јović tražio ga je nebrojeno puta, ali nije dobio čak ni odbijenicu, kao da ništa nije ni slao.

Ni krađi šume ne mogu stati u kraj. Počinioce prijave, ali sve na tome i završi.

Parnica je oko pet km udaljena od Maglaja. Oko 30 srpskih porodica vratilo se s namjerom da nastave život u rodnom kraju. Da li će istrajati na tome, ni sami ne znaju.

Dok očekuju podršku nadležnih, oni im poručuju da ima i većih problema u nekim drugim povratničkim naseljima.

RTRS