Ruski ambasador u BiH, Petar Ivancov, otkazao je za danas najavljenu posjetu opštini Srebrenica. Ambasador je imao plan da razgovara sa načelnikom i njegovim zamjenikom , a potom da posjeti Memorijalni centar bošnjačkim žrtvama u Potočarima. Međutim, uslijedile su reakcije bošnjačkih političara, koji su poručili da Ivancov nije dobrodošao u Potočare, zbog toga što, kako kažu, negira genocid.

Ambasador Ivancov uvijek je dobrodošao u Srebrenicu, odnosno u Republiku Srpsku, ističe prvi čovjek opštine. Rusija je stavljanjem veta na britansku rezoluciju o Srebrenici, dodaje, spriječila satanizaciju srpskog naroda.

“Očekujemo da posjeta bude ponovo zakazana za drugi datum, oni su uvijek dobrodošli, pogotovo kada je u pitanju srpski narod, koji zahvaljujući Rusiji nije satanizovan i proglašen genocidnim”, ističe načelnik opštine Mladen Grujičić.

Gest uskraćivanja gostoprimstva ambasadoru Ivancovu od strane zamjenika Nermina Alivukovića je korak unazad u suživotu i pomirenju, smatra Grujičić.

Otkazivanje dobrodošlice ruskom ambasadoru Petru Ivancovu, za aktiviste “Istočne alternative” je presedan. Danas su u znak zahvalnosti Rusiji lijepili plakate sa likom predsjednika Putina.

“Političari kao što je Salkić i politika SDA ne žele da doprinesu pomirenju i ne žele da živimo zajedno”, rekao je Vojin Pavlović iz “Istočne alternative”.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, prije tri godine je imao poziv bošnjačkih zvaničnika iz Srebrenice, ali je opet doživio linč. Ovaj slučaj još nije dobio epilog.

RTRS