U Kraljevu je održana zajednička vježba Vojske Republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije “Zajednički udar 2018”. Vježbi je prisustvovao državni vrh Srbije, na čelu sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem, i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

U vježbi je učestvovalo oko 2.500 pripadnika MUP-a i Vojske Srbije.

Vježba u Kraljevu- Dodik i Vučić (Foto: RTRS)

Vježba u Kraljevu- Dodik i Vučić (Foto: RTRS)

Vučić je čestitao vojnicima i policajcima na uspješno obavljenoj vježbi.

– Danas ste pokazali da ste spremni u svakom ternutku da branite nezavisnost i slobodu Srbije, od čega nema ništa važnije. Mnogo smo uložili u tu slobodu – rekao je Vučić i dodao da je zbog toga sloboda Srbima sveta.

Obraćajući se prisutnima u Kraljevu, Vučić je rekao da Srbija nikoga ne ugrožava i da nikome neće dozvoliti da ugrožava njen narod.

– Ne prijetimo nikom. Spremni smo uvijek na dijalog i mir, ali nikada nećemo prihvatiti neke nove “oluje”, egzodus i zločin nad Srbima. Nikome to nećemo dozvoliti – rekao je predsjednik Srbije.

Vučić je rekao da je na današnjoj vježbi prikazana reakcija u slučaju napada, te da su vojska i policija Srbije pokazale da su spremne da zaustave svaki napad na Srbiju.

– Danas ste mogli da vidite nove puške koje su dobili naši vojnici, elektronske uređaje, šljemove, vozila… Ne kažem da je stanje dobro, ali još mnogo možemo da uradimo. Imamo još problema, ali radićemo i dalje – istakao je on i dodao da će Srbija nastaviti da ulaže u vojnu opremu.

– Ništa preče od Srbije nemamo, Srbiju volimo više od svega i nikome je nećemo dati – zaključio je govor srpski predsjednik.

Dodik u Kraljevu (Foto: RTRS)

Dodik u Kraljevu (Foto: RTRS)

Na početku vježbe intonirana je himna Srbije, a garda Vojske Srbije predala je raport Vučiću.

“Zajednički udar 2018” održan je istovremeno na glavnom kraljevačkom trgu i Atletskom stadionu.

Vježba "Zajednički udar 2018" u Kraljevu (Foto: RTRS)

Vježba “Zajednički udar 2018” u Kraljevu (Foto: RTRS)

U vježbi su učestvovali pripadnici Specijalne brigade Kopnene vojske, jedinice Vojne policije Vojske Srbije, bataljona Vojne policije specijalne namjene “Kobre” i snaga za podršku iz vazduhoplovnih brigada Ratnog vazduhoplovstva i Protivvazdušne odbrane, u sadejstvu sa pripadnicima Žandarmerije, Specijalne antiterorističke jedinice, Helikopterske jedinice, Policijske brigade i Interventne jedinice policije.

Vježba "Zajednički udar 2018" u Kraljevu (Foto: RTRS)

Vježba “Zajednički udar 2018” u Kraljevu (Foto: RTRS)

Tokom pokazne taktičke vježbe, u okviru više radnih tačaka, prikazano je rješavanje talačke situacije u objektima, motornim vozilima i neutralisanje terorističke grupe u zaposjednutim objektima.

Vježba "Zajednički udar 2018" u Kraljevu (Foto: RTRS)

Vježba “Zajednički udar 2018” u Kraljevu (Foto: RTRS)

Nakon toga, uslijedio je prikaz pješadijskog ešalona snaga za reagovanje Vojske Srbije, te svečanost polaganja zakletve junske generacije srpskih vojnika.

RTRS